Föddes med hjärtfel – är en av Sveriges starkaste män

Uppdaterad
Publicerad

27-årige Victor Johansson från Växjö föddes med ett hjärtfel. Hela uppväxten fick han order om att inte anstränga sig fysiskt.

I dag är han trots det en av Sveriges starkaste män och förbereder sig för sitt andra EM i strongman till hösten.

Efter det väntar en ny, stor hjärtoperation som med stor sannolikhet blir slutet på karriären.

– Jag tror inte jag hade hållit på med strongman om jag hade fötts med ett friskt hjärta, säger han till SVT Sport.

Victor Johansson föddes med så kallad aortaklaffstenos. En operation i 12-årsåldern förbättrade läget, men två av hans hjärtklaffar håller inte riktigt tätt. De kan liknas vid två svängdörrar, som gör att en liten del av blodet hjärtat pumpar ut i kroppen rinner tillbaka.

Konsekvensen blir att hjärtmuskeln får jobba hårdare än normalt.

Ändå bestämde sig Victor Johansson för att satsa på den rätt extrema kraftsporten strongman. Ett val han inte ångrar, trots att den hårda träningen har ansträngt hans hjärta till den grad att en omfattande operation snart är oundviklig.

– Jag vill inte säga att jag är rädd för operationen, men det är något jag tänker på. Men det viktiga är att få vara frisk. Om jag inte får tävla är jag ändå glad att lever.

KLIPP: Se hela reportaget om Victor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.