Jari-Matti Latvala gick ut hårt i dagens avgörande etapp av Svenska Rallyt. Latvala leder nu med tio sekunder till tvåan Ott Tänak. Foto: TT

Svensk seger i WRC 2-klassen

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Pontus Tidemand gick precis i mål som segrare i WRC 2-klassen på hemmaplan. ”Det är fantastiskt, det här betyder mycket för mig och mitt team” säger Pontus Tidemand, som vann sin klass nära 52 sekunder före finländaren Teemu Suninen.

Latvala övertog ledningen under lördagskvällen, efter stor dramatik. Belgaren Thierry Neuville hade en stor ledning, på över 40 sekunder, men kraschade in i skyddsräcket på den avslutande sträckan på Färjestads travbana och körde sönder bilen. Neuville fick bogseras från platsen och där gick även hans segerchanser upp i rök.

”Måste köra smart”

Latvala hade då en ledning med 3,8 sekunder före Ott Tänak, och den ledningen har han alltså drygat ut efter SS16 och SS17. Nu leder Latvala med 20 sekunder före Ott Tänak – och mycket talar för att han går mot sin fjärde seger i Svenska Rallyt. 

– Det är en teknisk och snabb sträcka. Jag måste köra smart. Det är viktigt för teamet att vinna, och vi vet vad vi behöver göra, säger Jari-Matti Latvala.

Teamchefen och fyrfaldige världsmästaren Tommi Mäkinen går i spänd förväntan inför avgörandet.

– Jag litar till hundra procent på Jari-Matti, nu håller vi tummarna, säger Mäkinen.

Topp fem just nu efter SS17:

1. Jari-Matti Latvala  2:27.12,5

2. Ott Tänak +20

3. Sebastian Ogier, +58,3

4. Danny Sordo, +2.03,5

5. Craig Breen, +2.36,0

9. Pontus Tidemand +8.33,3 (leder WRC 2)

SVT Sport sänder direkt från den avslutande sträckan, SS18, inne i Torsby från klockan 12.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer