Svenska Spel har ännu inte bestämt om de ska betala tillbaka insatserna i en misstänkt spelhärva. Foto: TT/Henrik Montgomery

Misstänkta spelet stoppat – skulle gett 3,4 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer prickade en septemberhelg i fjol in fyra matcher på Oddset som sammanlagt skulle ha gett 3,4 miljoner hos Svenska Spel, men de har inte fått några pengar. Spelbolaget stoppade spelet, eftersom man misstänker att en eller flera av matcherna var riggade.

Larmet gick hos Svenska Spel hösten 2015. Sensationellt stora insatser kom in på kombinationer där fyra lag skulle vinna sina matcher i division 1 och division 2. Spelbolaget beslöt sig för att stoppa allt spel. Resultaten i matcherna, som spelades den 12 respektive 13 september, var i flera fall anmärkningsvärt målrika. Kortedala slog Assyriska BK med 6-2 i division 2 västra Götaland. Dagen efter utklassade Konyaspor Ekerö med 8-2 i division 2 södra Svealand.

Även insatserna stack ut. De sex personerna spelade tillsammans för ett sexsiffrigt belopp på fyra utvalda matcher i ett så kallat kombinationsspel. Utöver de nämnda matcherna ingick även Forward-Vasalund 3-0 i division 1 norra och Sleipner-IFK Stockholm 4-0, i division 2 södra Svealand.

UG – Matchfixning

Fick tips

Svenska Spels presstalesman Andreas Jerat säger att spelbolaget redan i förväg fick tips om att en av matcherna skulle vara manipulerad.

– När vi sedan upptäckte kraftigt avvikande spelmönster stoppade vi spelet vid 14-tiden den 12 september, säger Jerat.

Efter en fördjupad analys, som inte gav någon förklaring till det avvikande spelmönstret, polisanmäldes de fyra matcherna.

Det var inte bara resultat och insatser som fick larmklockor att ringa. I matchen mellan Kortedala och Assyriska ledde bortalaget i paus med 2-1, men släppte in fem mål i andra halvlek. En sådan resultatutveckling kan generera höga odds, inte minst på så kallat livespel, där oddsen förändras under matchens gång.

Ovanligt med två utvisningar

Bottenlaget Ekerö drabbades av två utvisningar redan i första halvlek och släppte in åtta mål mot Konyaspor. Många spelbolag erbjuder spel på antal röda kort och två utvisningar i samma match är ovanligt – särskilt två stycken före halvtidsvilan.

Uppdrag gransknings och Dagens Nyheters källor påpekar att det inte är säkert att alla fyra matcherna behöver ha varit riggade, någon kan ha varit ett ”säkert spel”.

UG/DN kan avslöja att de sex personerna skulle ha vunnit totalt 3,4 miljoner kronor via spel på olika kombinationer av matcherna. Källor inom polisen bekräftar att storspelarna består av två grupper bosatta i Stockholm och på Västkusten. De båda grupperingarna ska ha utfört ekonomiska transaktioner mellan sig.

Svenska Spel har velat att polisen ska utreda omständigheterna kring spelet, men någon förundersökning har aldrig inletts. Den 3 maj i år bestämde sig kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption för att lägga ner fallet.

”Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, skriver kammaråklagare Forsberg i beslutet.

Åklagarna har förklarat att det enligt deras mening med gällande lagstiftning inte är möjligt att straffa vissa matchfixningsföreteelser, till exempel om några spelare eller ett helt lag manipulerar matchens utgång och själva eller via andra spelar hos ett spelbolag på den utgången.

Sätter hopp till ny lag

Andreas Jerat säger att man på Svenska Spel börjar bli van vid att deras polisanmälningar inte leder till förundersökning och att spelbolaget sätter sitt hopp till att det i den pågående spelutredningen kommer att föreslås en lag som kriminaliserar matchfixning.

Under 2013 utredde polisen en liknande historia, den så kallade Fyrlingen, där två personer reste från södra Sverige till Stockholm och med hjälp av flera andra personer spelade över 500 000 kronor på Oddset på kombinationer av fyra fotbollsmatcher. Vinsten hade blivit över tio miljoner kronor, men Svenska Spel, Svenska fotbollförbundet och två av de berörda klubbarna varnades och spelet gick inte in.

Händelsen ledde till en polisanmälan, men något åtal väcktes aldrig.

Oklart om insatsen betalas tillbaka

Nu misstänks ännu en Fyrling. Insatserna på de aktuella matcherna har betalats tillbaka men inte till de sex berörda spelarna, som skulle ha vunnit 3,4 miljoner.

Andreas Jerat säger att Svenska Spel ännu inte fattat definitivt beslut kring återbetalningen av insatsen.

– Vi kommer att göra det inom kort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixning

Mer i ämnet