Albin Lagergren har gjort succé som ersättare för Johan Jakobsson i handbolls-VM. Foto: Bildbyrån

Svenskarna måste få hjälp för att nå semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Efter sexmålsförlusten mot Frankrike igår har Sverige inte längre allt i egna händer i jakten på en semifinalplats i EM.

– Det är självklart man är lite missnöjd att vi inte har allt i egna händer längre, säger Albin Lagergren till SVT Sport.

Det finns just nu mängder av möjliga scenarier i kampen om semifinalplatserna. Det finns faktiskt en teoretisk chans att Sverige går vidare även om man förlorar mot Norge på onsdag. Samtidigt finns en mer sannolik upplösning som innebär att Sverige inte går vidare även om de vinner mot både Vitryssland och Norge och därmed landar på åtta poäng.

Det har aldrig tidigare hänt att ett lag som tagit åtta poäng inte gått till medaljspelet i EM. Men i Sveriges grupp kan det nu bli tre lag på åtta poäng där Frankrike, Kroatien och Sverige gör upp genom inbördes målskillnad.

För att Sverige inte skall bli sist i denna interna kamp krävs att Frankrike tar poäng mot Kroatien, eller förlorar med max ett mål. Det finns alltså en möjlighet att Frankrike och Kroatien ”gör upp” om ett resultat som innebär att båda går vidare i gruppavslutningen.

– Vi har en match imorgon mot Vitryssland som vi skall göra allt för att vinna. Sen har vi ett hungrigt Norge i sista matchen, det lär bli en riktigt häftig match. Det är bara att göra vårt bästa, i gruppen hade vi tur med resultaten när serbien slog Island. Vi kan mycket väl ha samma tur igen och gå till en semifinal, säger Simon Jeppsson till SVT Sport.

Fakta: Två tänkbara EM-scenarion

Sverige tar åtta poäng – men missar ändå semifinal.

Kan inträffa om: Frankrike slår Serbien och Sverige slår Vitryssland. Kroatien slår Frankrike och Sverige slår Norge.

Tabellen i så fall: Frankrike, Kroatien och Sverige stannar i så fall alla på åtta poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Kroatien vinner med minst två mål (med siffrorna 22–20 eller mer) eller max sju mål får Sverige sämst målskillnad i inbördes möten och slås ut som trea i gruppen.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Frankrike–Sverige 23–17.

Sverige tar sex poäng – men når ändå semifinal.

Kan inträffa om: Frankrike slår Serbien och Sverige slår Vitryssland. Frankrike slår Kroatien och Norge slår Sverige.

Tabellen i så fall: Frankrike får maximala tio poäng och blir klar gruppetta. Sverige, Norge och Kroatien hamnar alla på sex poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Norge vinner med max tre mål (eller fyra mål med siffrorna 32–28 eller mer) får Sverige bäst målskillnad i inbördes möten och går vidare som grupptvåa.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Kroatien–Norge 32–28.

Fakta: Läget i Sveriges grupp

Fyra lag är fortfarande kvar i kampen om två semifinalplatser i Sveriges EM-grupp i Zagreb. Ställningen:

Frankrike, 3 matcher, 6 poäng (+14).

Kroatien, 4 matcher, 6 poäng (+12).

Norge, 4 matcher, 4 poäng (+5).

Sverige, 3 matcher, 4 poäng (+3).

Återstående matcher:

Måndag: Serbien–Frankrike (18.15), Sverige–Vitryssland (20.30).

Onsdag: Serbien–Vitryssland (16.00), Sverige–Norge (18.15), Kroatien–Frankrike (20.30).

De två bästa lagen i gruppen går vidare till semifinal. Om två eller fler lag hamnar på samma poäng avgör resultaten i inbördes möten.

Semifinalerna spelas den 26 januari, även det i Zagreb. Där avgörs också bronsmatchen och finalen två dagar senare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.