Sverige klart för historisk VM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är för första gången någonsin klart för en semifinal i VM. Detta efter seger med 26-23 över Danmark.

– Man känner bara en enorm stolthet, vi visar en otrolig moral, säger Svenske förbundskaptenen Henrik Signell till SVT Sport.

Efter en tidig dansk tremålsledning vände Sverige på matchen, och efter 13-11 i paus gjorde svenskorna ett tidigt ryck i andra halvlek. Som mest ledde Sverige med sju bollar, 21-14.

Sju mål av Blomstrand

Danmark närmade sig på slutet – men den svenska segern var aldrig riktigt hotad. I det svenska laget var Hanna Blomstrand en av de mest framstående – med sina sju mål var hon också bästa svenska målskytt i matchen.

Handbolls-VM

Även bytet på målvaktssidan när Johanna Bundsen fick kliva av i slutet av första halvlek och Filippa Idehn kom in och storspelade var lyckat.

– Båda är fantastiska. Inte minst Hanna Blomstrand. Hon har stått för en enorm utveckling i år, och att gå in och visa det i en sådan här match är otroligt imponerande, säger Henrik Signell.

Gulldén klev fram i slutet

Isabelle Gulldén stod för fyra mål i den första halvleken – och var mållös i den andra innan hon klev fram och gjorde det viktiga svenska målet fram till 25-22.

– Det är nog ett av de viktigaste målen som jag har gjort i karriären. Det här är så enormt fantastiskt, jag är så glad, säger Isabelle Gulldén till SVT Sport.

Sverige får nu möta Frankrike i semifinal på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet