Sverige vann måstematchen – efter strålande målvaktsspel

Sverige gjorde det man skulle och vann mötet mot Vitryssland med 29–20.

Men i och med Frankrikes seger mot Serbien krävs nu att fransmännen inte förlorar mot hemmanationen Kroatien med mellan två till sju mål för att Sverige ska nå EM-semifinal.

Det var blågul dominans från start- till slutsignal. Men Vitryssland var inte helt ofarliga och hämtade upp ett 9–4-underläge till 9–7 i mitten av första halvleken. Det var främst Sveriges målvakt Andreas Palicka som höll avståndet till Vitryssland bekvämt då han stod för 11 räddningar på 22 skott i första halvlek.

– Det var stabilt spel i dag. Vitryssland passade mig bra. Vi bjöd på kämparandra och stabilt försvarsspel och det gör mitt jobb lite lättare. Det var kul att få bidra, säger Andreas Palicka till SVT Sport.

Sverige var inte lika effektiva framåt och hade problem att sätta skotten från sexmeterslinjen. Men med en Albin Lagergren i storform, med fyra mål på fyra försök lyckades Sverige ändå hålla ifrån till 16–11 i paus.

Vitryssland fortsatte att hota efter en passiv svensk inledning i andra halvleken. Men efter drygt 40 minuters spel kom det svenska rycket, när Hampus Wanne satte 20–14.

Sverige vann tillslut matchen med överlägsna 29–20.

– Vi är det bättre laget. Visst vi slarvar lite och det blir lite haspigt i anfallspelet, men annars får vi vara nöjda med den här segern, säger Palicka.

Sveriges öde i Frankrikes händer

På onsdag möter Sverige Norge i gruppavslutningen. Men en seger mot grannlandet räcker nödvändigtvis inte för avancemang. Vinner Kroatien mot Frankrike med två till sju mål, går både Frankrike och Kroatien vidare tack vare målskillnad i trions inbördes möten.

– Vi vill vinna mot Norge. Vad alla andra gör kan vi inte påverka, säger Palicka.

Fakta: Två tänkbara EM-scenarion

Sverige tar åtta poäng – men missar ändå semifinal.

Kan inträffa om: Sverige slår Norge och Kroatien slår Frankrike.

Tabellen i så fall: Frankrike, Kroatien och Sverige stannar alla på åtta poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Kroatien vinner med minst två mål (med siffrorna 22–20 eller mer) eller max sju mål får Sverige sämst målskillnad i inbördes möten och slås ut som trea i gruppen.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Frankrike–Sverige 23–17.

Sverige tar sex poäng – men når ändå semifinal.

Kan inträffa om: Norge slår Sverige och Frankrike slår Kroatien.

Tabellen i så fall: Frankrike får maximala tio poäng och blir klar gruppetta. Sverige, Norge och Kroatien hamnar alla på sex poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Norge vinner med max tre mål (eller fyra mål med siffrorna 32–28 eller mer) får Sverige bäst målskillnad i inbördes möten och går vidare som grupptvåa.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Kroatien–Norge 32–28.