Sverigeresan: Alla känner en Arne

3 objekt

Det vore närmast tjänstefel att göra en resa genom Idrottssverige utan att beröra hjärtat: eldsjälarna. Vi ska till tre orter, tre föreningar – med en sak gemensamt.

Vi har nu kommit halvvägs i vår reportageserie om Idrottssverige bortanför de stora arenorna. Vi är i Västmanland, Norberg, står på Malmhedens nylagda konstgräsplan. Ser en äldre man komma linkande framför träläktaren på ena långsidan. Arne Lövdin vann en gång i tiden klubbmästerskapet på 100 meter, just framför den träläktaren. Då var det löparbanor i stället för grus, alla hade spikskor – inte Arne. Han hade precis avslutat sin fotbollsträning när han fick idén att testa friidrott.

Livet i Norberg

Han har varit här i stort sett hela sitt liv. I upp- och nedgångar – med toppen när damlaget spelade i högsta serien. TV-sportens Jane Björck fanns med då, förresten.

Även om tiden, människorna och platsen är ny – är det alltid samme Arne som kommer linkande, framför läkaren där han en gång i tiden var snabbast.

”Mitt hjärta är här, kommer alltid att vara det”, säger Camilla Nilsson.
”Mitt hjärta är här, kommer alltid att vara det”, säger Camilla Nilsson.

Vi besöker även Camilla Nilsson, nere i småländska Flygsfors. Vädret är trist, men idrottsplatsen Flöget livar upp. Somliga liknar det med idrottsplatsen i "Alice i underlandet", Camilla vet inte riktigt om hon håller med om det.
Det är hon som tillsammans med sin far ligger bakom den originella stilen, varma känslan. Det är Camillas gärning, hennes plats.

”Det är livsstil, vi trivs med varandra och jobbar för laget”, säger Gerd Lärk (vänster).
”Det är livsstil, vi trivs med varandra och jobbar för laget”, säger Gerd Lärk (vänster).

I strålande solsken lär vi känna sju äldre damer vars ihärdiga arbete dragit in miljonbelopp till fotbollslaget Säffle FF. Hantverksarbete och lottförsäljning bland annat – så länge de kan minnas.

Drog igång damlag

De har varit på alla fotbollsarenor i hela Värmland. Sitter alltid på rad 4 uppifrån på Sporthälla IP. Pantertanterna kallas de, damklubben. För ungefär 30 år sedan drog de igång ett eget fotbollslag. Inget seriespel, men de spelade några matcher mot smågrabbar. Som till sist vägrade ställa upp. "Tanterna bara sparkar oss på benen".

– Nu skulle vi inte ha tid, vi jobbar för mycket med det här, säger Gerd Lärk och håller upp sina stickor.

Avslutad: Vem är eldsjälen i din förening?

Du använder en gammal webbläsare eller så har du inte JavaScript påslaget. Tyvärr har vi inte stöd för automatiska uppdateringar för din webbläsare. Ladda om sidan för att uppdatera flödet.

Senaste inlägg:
 • 10 jul 2017 11.26
  Westbomedlem
  Rolle i Westbo Ak
 • 10 jul 2017 11.26
  Mikael Söderberg
  Joakim Liljedal är en eldsjäl för motocross klubben Mk Jämke i Olofström utan honom skulle klubben inte hålla ihop!
 • 10 jul 2017 11.25
  Tycko Göransson 0703206329
  Göte Lindberg är Krokom/ Dvärsätt IF fotbolls klubb, en verklig äldskjäl i ur och skur 80 år fyllda är han still going strong
 • 10 jul 2017 11.25
  Bengt Nilsson
  Kennet Brinck. Han är överallt och hjälper till och är jätte duktig med barn och han är ju även tränare och har massa kunskap inom fotbollen men även ett tänk utanför för fotbollsplan. Han är en viktig kille för Tillberga IK fotboll.
 • 9 jul 2017 23.57
  Jocke Hed
  Bilal Hamze du är en riktigt bra eldsjäl som gör mycket för ditt Tierp Tigers
 • 9 jul 2017 22.30
  Amalia
  Christer björkroth, som inprincip bröt ut Kungsbacka DFF (forna Tölö IF dam) själv, från en styrelse som vägrade se att damlaget hade en framtid. Han såg möjligheten till att starta en damförening och har slitit varje dag sen dess. Kungsbacka DFF spelar idag i elitettan och har hittills gjort en riktigt bra vårsäsong. Detta hade ej vart möjligt utan Christer björkroth som trodde på damlaget i en förening där en elitsatsning på oss var otänkbart för större delen av den mansdominerande styrelsen.
 • 9 jul 2017 22.10
  Jesper
  Hans Leonardsson, 66 år, i HK Eskil ifrån Eskilstuna. Han var med och grundade handbollsklubben 1971 och sitter än idag, trots sin stroke och arbetar på kansliet varje vardag. Han är iväg på cuper i Göteborg, Malmö och andra städer och kollar på föreningens ungdomslag. Han är med och anordnar klubbens egna cuper på försäsongen. Iprincip varje match HK Eskil spelar sitter han i sin permobil på läktaren och tutar när de gör mål. Och det gör han på så väl herrarnas, damernas och ungdomslagens matcher. Innan stroken var han ledare i klubben och har fostrat spelare som spelat i både Handbollsligan och Bundesliga. Han är guld värd för Handbollsklubben Eskil.
 • 9 jul 2017 20.21
  Lasse
  Norberg får en ny idrottshall snart. Undrar om Arne kommer bli engagerad i den också?
 • 9 jul 2017 19.56
  Mats Andrén
  Johan Rehnlund/ Oscar Rybo som driver Skålbussen och ordnar Borta resor för oss Blåvitta Supportrar. Det är alltid lika roligt att hänga med på era galna upptåg.
 • 9 jul 2017 18.42
  Per Nilsson
  Andreas Edström i Lindefallets SK som alltid finns på plats på Tallmon och Lindehallen. Han är också ordförande i "Den lilla föreningen med det stora hjärtat"!
 • 9 jul 2017 18.42
  Carina
  Heja Arne och Norbergs BK❤️
 • 9 jul 2017 11.36
  Senad Suhonjic
  En fantastisk förening! Ställer upp i ur och skur både för bygden och de som verkar i bygden! Heja Norberg 👌👍💪
 • 9 jul 2017 11.36
  Rebecca Braun
  För mig är Monica Sandström en äkta eldsjäl som skapar rörelsemöjligheter för alla, stora som små, och där integration blir en naturlig del.
 • 9 jul 2017 10.42
  Parkalompolo IK via Twitter
 • 9 jul 2017 10.37
  Olle Karlsson
  Härliga människor man blir rörd 😂
 • 9 jul 2017 10.19
  Elias Johanson via Twitter
 • 9 jul 2017 10.19
  Isabelle Renfors
  Fina Arne! ⭐️
 • 9 jul 2017 10.19
  Senad Suhonjic
  En fantastisk förening! Ställer upp i ur och skur både för bygden och de som verkar i bygden! Heja Norberg 👌👍💪
 • 9 jul 2017 10.17
  Johanna Rudbäck via Twitter

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.