Skidor utan snö, både på längden och utför. Foto: SVT Sport

Sverigeresan: Skidåkarna utan snö

Uppdaterad
Publicerad

Väntar du på den riktiga sommarvärmen?

Det gör inte idrottarna vi träffar i det fjärde avsnittet av Sverigeresan. Här längtar man efter vinter och snö – men ligger inte på latsidan för det.

Två snödagar i vintras, på Öland möter vi skidföreningen utan snö. Och i Norrköping, utförsåkarna som i snöns frånvaro – åker på gräs.

Tänk att Norrköpingsborna har sett skidliften i gamla Vrinnevibacken stå stilla i över 20 år. När backen plötsligt väcktes till liv – sommartid.

– Jag blir så ledsen för att snön tar slut, på sommaren. Den liksom försvinner, säger tioåriga Eira Neva-Juoni, som nyligen fann möjligheten att åka skidor på gräs.

Ölands skidklubb har accepterat det milda klimatet som råder. Snöfattiga vintrar är att vänta.  Men det stoppar inte ett gäng skidentusiaster från sin stora passion. Det finns ju rullskidor.

Om du missat någon av Sverigeresans tre tidigare avsnitt, så finns alla samlade här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.