Sverigeresan 2.0 Foto: SVT

SVT Sport återupptar 25 år gammal reportageserie

Uppdaterad
Publicerad

I en husbil under 30 dagar ska ett SVT-team resa genom Sverige, för att göra reportage om det som annars inte syns – i skuggan av eliten. Sverigeresan är tillbaka i SVT.

– Längre reportage i Sportspegeln är public service i sin finaste form, säger Thomas Tynander, projektledare Sportspegeln.   

Kommer du ihåg den ensamme frisbeespelaren i Luleå som utgjorde Sveriges minsta förening? Kulstöterskan som hatar kula? Folkraceföraren som glömde att tanka –  eller bandylaget utan is?

– De långa reportagen gör våra ”Speglar” unika, och ofta är det oväntade möten och berättelser. Med Sverigeresan i sommar kan vi se fram mot en rad nyfikna möten som förlänger den traditionen, säger Thomas Tynander.

”Precis vad som behövs”

Det har nu gått 25 år sedan televisionen gjorde sin allra första Sverigeresan. Där vi fick uppleva fantastiska platser och människor. Det roliga, det udda – det alldagliga, så vanligt att det aldrig uppmärksammas. En speciell person, förening eller företeelse. Jens Lind var rösten bakom reportageserien som levde i tre säsonger.

– Det är jätteroligt att Sverigeresan är tillbaka. Precis vad som behövs – den här typen av berättelser. Och jag är hedrad över att någon går tillbaka och tittar på det som gjordes då, säger Jens Lind.

Tipsa oss!

Första reportaget ser du i Sportspegeln den 11 juni. Husbilen rullar på de svenska vägarna från den 29 maj till den 27 juni. Och nu behöver vi din hjälp – vart ska vi åka? Mejla oss på sverigeresan@svt.se.

Under resans gång kan du följa och kommunicera med husbilen i vårt liveflöde nedan, här på svtsport.se och med #sverigeresan på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.