Norrköpings guld i basket tog dem in på topp tio. Foto: Bildbyrån

Guldstäder tar sig in på topp tio

Uppdaterad
Publicerad

Basketens båda guldstäder Luleå och Norrköping slår sig in topp 10 när nedräkningen av Sveriges bästa idrottsstad 2021 fortsätter.

Även Falun där innebandyherrarna tog ett nytt guld är med topp 10 för andra året i rad.

Norrköping klättrar rejält på årets ranking. Efter fotbollsguldet 2015 då staden rankades sjua har placeringarna varit mellan 17-23. Men i år rankades man högst av alla av jurymedlemmen Amanda Zaza och totalt 126 jurypoäng räckte till en nionde plats, staden näst bästa sedan starten 2011.

– Jag har valt ut Norrköping då det finns en bredd med elitsatsning i allt från ridsport till rugby. Det som var övervägande för mig var det faktum att man presterat i många olika idrotter, senast med SM-guld i basket, motiverade Zaza.

Sveriges bästa idrottsstad

Falun åter topp 10

Falun tar sig upp på topp 10-listan för andra året i rad. Maja Dahlqvist och Oskars Svenssons längdframgångar och innebandyherrarnas sjätte guld sedan 2013 sticker ut.

– En stad som har idrottare på internationell nivå i många olika sporter samt under året tagit både SM-guld och VM-guld. Dessutom en av få städer som arrangerade ett stort evenemang i dessa tider, så motiverade tittarjuryn Moa Carlryd sitt val Falun.

Luleås damer i guldskrud

Luleå är en i sammanhanget smal idrottsstad där egentligen bara ishockeyn och basketen är på högsta nivå, damlagen vann båda SM-guld denna säsong.

– Luleå är verkligen i framkant gällande jämställd idrott och det visar deras damelitlag. Guld i både basket och hockey. Medaljerna och prestationerna talar sitt tydliga språk. Som kvinna finns ingen annan etta för mig att välja, motiverade Amelia Mauritzon, till vardags sportjournalist på Gävle-tidningarna.

Sveriges bästa idrottsstad plats 8-10

8. (5) Falun 129p

Plats 1: 2 st, med på 28 av 50 jurylistor

Bästa SBI-placering: 5 – 2020

VM-guld i sprintstafett till Maja Dahlqvist, flera VC-segrar till Oskar Svensson, båda Falubor. Innebandyherrarna tog SM-guld trots Covid-kaos längs vägen. Isak Gifting fick internationellt genombrott i motocross.

9. (18) Norrköping 126p

Plats 1: 1 st, med på 33 av 50 jurylistor

Bästa SBI-placering: 7 – 2016

Dolphins var inte favoriter men vann SM-finalen i fyra raka matcher. Det blev silver till NRK Trojans rugbyherrar. Felix Claar utropstecken i handbolls-VM och ledde Ålborg till CL-final. Parastjärnan Ebba Årsjö vann fem världscupsegrar i alpint.

10. (8) Luleå 112p

Plats 1: 2 st, med på 21 av 50 jurylistor

Bästa SBI-placering: 7 – 2018

Luleås basket tog sitt sjunde SM-guld på åtta år, och Luleå hockey sitt fjärde guld sedan 2016. Även herrlagen i samma sporter tillhör Sverigetoppen. Skidorienteraren Markus Lundholm tog ett VM-silver. Annars är bredden av sporter Luleås svaga punkt.

Presenterat sedan tidigare:

11. (4 – 2020) Stockholm, 105 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 3 – 2011

Många SM-medaljer men uteblivna guld i de största sporterna. Silver för Alvik dam. Guld för Exciles i rugby, Enskedes tennisdamer, GT Söder i softboll och Hammarby futsals herrar, och Hässelby var landets bästa friidrottsklubb. Dejan Kulusevski blev årets nykomling på idrottsgalan.

12. (2) Jönköping, 100p

Bästa SBI-placering: 1 – 2017

Ett tungt idrottsår vid Vätterns södra spets och rejält ras på listan trots imponerande bredd. Framförallt HV71:s degradering från SHL chockade staden. Emma Gullstrands EM-brons i simhopp var årets roligaste överraskning.

13. (10) Malmö, 78p

Bästa SBI-placering: 1 – 2014, 2015

Återigen dominans i fotbollen med SM-guld till MFF och silver till Rosengård. Men i övriga sporter har Malmö backat tydligt på flera håll, det syns i juryns bedömning. Mycket låg aktivitet sett till föreningsidrott.

14. (24) Halmstad, 75p

Bästa SBI-placering: 10 – 2013

Historisk dubbel i volleyboll då Hylte/Halmstad tog hem både herr- och damguld. HBK gick upp i allsvenskan i fotboll igen och HBTK tog SM-silver i pingisligan. Julia Engström med sin första Europatourseger i golf.

15. (17) Piteå, 66p

Bästa SBI-placering: 8 – 2019

Enorma framgångar i längdskidor och skidskytte för stans klubbar. Hanna Öberg tre VM-medaljer och fyra i totala WC. Jonna Sundling och Ebba Andersson från Piteå elit med stor succe i spåren. Fotbollsdamerna med mellansäsong 2020.

16. (12) Partille, 62p

Bästa SBI-placering: 1 – 2019

Suverän säsong för Sävehofs herrar som vann SM-guld och var obesegrade i slutspelet. Damerna gick dock ”bara” till semifinal. de starka bowlinglagen fick säsongen inställd pga Corona. Svenskt rekord av Andreas Kramer.

17. (ny) Lidköping, 60p

Bästa SBI-placering: 17 – 2021

Lidköping har kanske inte den mest imponerande bredden. Men när Villa tog en historisk dubbel med både herr- och damguld i bandy så bäddade det för att staden för första gången tog sig upp topp 25 i denna ranking.

18. (11 – 2020) Växjö, 45 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 8 – 2013

SM-guld ishockey Växjö Lakers, tredje guldet någonsin. Stora framgångar till kastcentret med Ståhl, Pettersson och Roos som har sin bas i Växjö. Men även flera elitlag som rasat i seriesystemen senaste året.

19. (ny) Nacka, 39p

Bästa SBI-placering: 19 – 2021

Skuru IK:s första handbollsguld sedan 2005. KSSS dominerar svensk segling med stora delar av landslaget i klubben, och man vann elitserien 2020. OK Ravinen med Gustav Bergman i spetsen landets bästa orienteringsklubb.

20. (16) Västerås, 25p

Bästa SBI-placering: 9 – 2011

I Västerås är det bredden som gillas av juryn. I bandy, handboll, innebandy, ridsport, simning, amerikansk fotboll och segling har man klubbar på högsta sverigenivå. Bandydamerna tog SM-silver 2021.

21. (21) Borås, 10p

Bästa SBI-placering: 15 – 2012

Elfsborgs SM-silver var knallarnas största framgång på länge, dessutom otippad sådan. Borås Baskets herrar kunde inte försvara SM-guldet som de fick utan slutspel ifjol. Jesper Nelin del av svenska VM-silverlaget.

22. (ny) Kristianstad, 9p

Bästa SBI-placering: 16 – 2015

Det var damernas år i norra Skåne. KDFF tog SM-brons i fotboll och nådde därmed CL-plats. i handbollen blev damerna femma i SHE som nykomling. Herrarna i IFK nådde kvartsfinal i European League, men var besvikelse i ligan.

23. (22) Leksand, 7p

Bästa SBI-placering: 10 – 2014, 2016

Leksand är år efter år den minsta kommunen att klara kriteriet i denna utnämning. I år hade ortens stolthet också ett extra roligt år när man blev trea i SHL, men sedan försvann i SM-kvartsfinalen.

23. (19) Varberg, 7p

Bästa SBI-placering: 19 – 2020

Varbergs BoIS överraskade de flesta när de hängde kvar i allsvenskan som nykomling. Däremot åkte handbollsherrarna ur ligan i våras. I innebandyn blir det även nästa säsong damer i SSL men herrarna gick inte upp.

23. (19) Mora, 7p

Bästa SBI-placering: 9 – 2015

IFK Mora är en stor förening, denna vinter tog Alexandra Edebo en WC-seger i skicross, och Magdalena Olsson flera VM-medaljer i skidorientering. KAIS Mora tog sig till semifinal i innebandyn.

23. (ny) Skövde, 7p

Bästa SBI-placering: 13 – 2012

IFK Skövde med första SM-finalen i handboll sedan 2007. det blev SM-silver även i softboll för Skövde Saints. Individuellt tog paraåkaren Aaron Lindström sin första pallplats i världscupen.

Utanför topp 25:

Eskilstuna (6 jurypoäng), Täby (5p), Linköping (1p), Helsingborg, Lund, Sandviken, Skellefteå, Södertälje, Gävle, Vänersborg och Mölndal (alla 0p).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad

Mer i ämnet