Linköping är utanför topp 25 i Sveriges bästa idrottsstad Foto: Bildbyrån

Linköping utanför årets lista

Uppdaterad
Publicerad
2018 rankades Linköping som landets tredje bästa idrottsstad. När SVT för tionde gången utser Sveriges bästa idrottsstad räckte jurypoängen inte ens för att komma med på årets topp 25. Även Södertälje och Gävle försvinner från topplistan.

Årets 50-mannajury har med mottot ”prestation efter population” sagt sitt och lämnat sina personliga listor. Efter att Partille ifjol vann en rekordtät kamp mot Umeå så kommer pokalen vandra vidare. Men var? 

Idag kan vi konstatera att Boden och Sandviken som var de två nya kommunerna som klarade kriterierna för att vara med i omröstningen båda fick poäng av juryn, men för få för att nå topp 25 som utgör den officiella rankingen.  

Jämfört med förra årets topp 25 så är det fyra städer som nu försvunnit från listan. Det är Linköping (15 ifjol), Södertälje (19), Gävle (23) och Falkenberg (24).   

Både Södertälje (fyra 2011) och Gävle (sexa 2012) har varit topp 10 förr men det var några år sedan. Linköping däremot var femma 2017 och på pallen som trea 2018.  

– Fotbollsdamerna var fjolårets besvikelse i Damallsvenskan och LHC herrar blev bara elva i SHL. Efter säsongen drog sig dessutom de tidigare så framgångsrika volleybollagen ur elitserien. Linköping fick bara fyra jurypoäng (två niondeplatser) av 50-mannajuryn och hamnade nu utanför listan efter sex raka år topp 15, kommenterar SVT:s Ola Bränholm som är ansvarig för Sveriges bästa idrottsstad.  

Nedräkningen av topp 25 inleds onsdag 12 augusti.

FAKTA

Visa

Sveriges bästa idrottsstad 2020 – utanför listan: 
Sandviken (6 jurypoäng), Nacka (5), Linköping (4), Boden och Lidköping (3), Skellefteå (1), Södertälje, Gävle, Falkenberg, Kristianstad, Kalmar, Täby, Skövde (alla 0 poäng). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer