Foto: Bildbyrån

Nackas bästa placering på rankingen

Publicerad

Nedräkningen av Sveriges bästa idrottsstad 2021 är igång.

I Nacka firades SM-guld i handboll, där finns även landets bästa orienteringsklubb och segraren av seglingens elitserie.

Plats 19 på årets ranking innebär Nacka kommuns högsta i denna ranking.

– Nacka är en något märklig idrottsstad. Det är ju väldigt speciellt att en så pass liten kommun har tre föreningar som alla kan kalla sig bäst i landet, Skuru, OK Ravinen och KSSS. Men samtidigt är bredden tunn och det var bara tio av 50 jurymedlemmar som hade med Nacka på sin lista, säger Ola Bränholm, ansvarig för Sveriges bästa idrottsstad på SVT.

Kristianstad in på topp 25

Kristianstad och Skövde är utöver Nacka de nya kommunerna som tar sig upp på listans plats 18-25 som presenteras idag. KDFF:s historiska tredjeplats i damallsvenskan och IFK Skövde första SM-final i handboll på 14 år bidrog starkt till städernas lyft.

Sveriges bästa idrottsstad

Växjö vann SM-guld i ishockey i våras, ändå tappade staden från plats elva till 18 på denna ranking.

Anledningen är att flera andra elitlag från staden senaste året försvunnit från eliten.

Sveriges bästa idrottsstad plats 18-25

18. (11 – 2020) Växjö, 45 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 8 – 2013

SM-guld ishockey Växjö Lakers, tredje guldet någonsin. Stora framgångar till kastcentret med Ståhl, Pettersson och Roos som har sin bas i Växjö. Men även flera elitlag som rasat i seriesystemen senaste året.

19. (Ny) Nacka, 39p

Bästa SBI-placering: 19 – 2021

Skuru IK:s första handbollsguld sedan 2005. KSSS dominerar svensk segling med stora delar av landslaget i klubben, och man vann elitserien 2020. OK Ravinen med Gustav Bergman i spetsen landets bästa orienteringsklubb.

20. (16) Västerås, 25p

Bästa SBI-placering: 9 – 2011

I Västerås är det bredden som gillas av juryn. I bandy, handboll, innebandy, ridsport, simning, amerikansk fotboll och segling har man klubbar på högsta sverigenivå. Bandydamerna tog SM-silver 2021.

21. (21) Borås, 10p

Bästa SBI-placering: 15 – 2012

Elfsborgs SM-silver var knallarnas största framgång på länge, dessutom otippad sådan. Borås Baskets herrar kunde inte försvara SM-guldet som de fick utan slutspel ifjol. Jesper Nelin del av svenska VM-silverlaget.

22. (Ny) Kristianstad, 9p

Bästa SBI-placering: 16 – 2015

Det var damernas år i norra Skåne. KDFF tog SM-brons i fotboll och nådde därmed CL-plats. i handbollen blev damerna femma i SHE som nykomling. Herrarna i IFK nådde kvartsfinal i European League, men var besvikelse i ligan.

23. (22) Leksand, 7p

Bästa SBI-placering: 10 – 2014, 2016

Leksand är år efter år den minsta kommunen att klara kriteriet i denna utnämning. I år hade ortens stolthet också ett extra roligt år när man blev trea i SHL, men sedan försvann i SM-kvartsfinalen.

23. (19) Varberg, 7p

Bästa SBI-placering: 19 – 2020

Varbergs BoIS överraskade de flesta när de hängde kvar i allsvenskan som nykomling. Däremot åkte handbollsherrarna ur ligan i våras. I innebandyn blir det även nästa säsong damer i SSL men herrarna gick inte upp.

23. (19) Mora, 7p

Bästa SBI-placering: 9 – 2015

IFK Mora är en stor förening, denna vinter tog Alexandra Edebo en WC-seger i skicross, och Magdalena Olsson flera VM-medaljer i skidorientering. KAIS Mora tog sig till semifinal i innebandyn.

23. (Ny) Skövde, 7p

Bästa SBI-placering: 13 – 2012

IFK Skövde med första SM-finalen i handboll sedan 2007. det blev SM-silver även i softboll för Skövde Saints. Individuellt tog paraåkaren Aaron Lindström sin första pallplats i världscupen.

Presenterat sedan tidigare:

Utanför topp 25:

Eskilstuna (6 jurypoäng), Täby (5p), Linköping (1p), Helsingborg, Lund, Sandviken, Skellefteå, Södertälje, Gävle, Vänersborg och Mölndal (alla 0p).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad

Mer i ämnet