Partille är Sveriges bästa idrottsstad 2019

Uppdaterad
Publicerad

Partille är Sveriges bästa idrottsstad 2019. Men i år var det rekordjämnt. Partille och Umeå fick båda exakt 320 poäng av 50-mannajuryn, men Partille vinner priset tack vare att fler hade dem på förstaplatsen.

– Stort grattis Partille. Jag tycker det är extra kul att vi får ta hem den här utmärkelsen, säger friidrottaren Andreas Kramer, som är från kommunen, till SVT Sport.

Värt att påpeka är att Partille är med i tävlingen eftersom varje kommun tävlar för sig. Man slutade alltså på exakt samma poäng som Umeå, men vann med 14 mot 8 i antal förstaplatser.

Partille vinner till stor del tack vare dubbla SM-guld för Sävehof. Lägg där till ett SM-guld i bowling för Team Pergamon, ett EM-silver på 800 meter till Andreas Kramer och att Kristoffer Peterson gjorde det jättebra i den nederländska fotbollslligan.

Sveriges bästa idrottsstad

– Det är jättehäftigt. Jag känner spontant att lilla Partille, jättestort, säger den förre Sävehofspelaren Johanna Alm i SVT:s sändning.

Allt det trots att bara 38 000 personer bor i kommunen. Det gör dem svårslagna enligt mottot ”prestation efter population.”

– Partille, en liten kommun med framgångar både lag och individuellt. Tre SM-guld, framgångar som står sig även om kommunen skulle varit större. Det säger det mesta, säger SVT Sports jurymedlem Christoffer Ellert som satt i juryn.

Tvåan och fjolårssegraren Umeå kan stoltsera med basketdamernas första SM-guld och att Iksu dominerade grundserien. IFK Umeå delar ställningen som landets bästa skidklubb. Lägg därtill duktiga skidåkare och fotbollsspelare som Mikael Lustig, Emma Berglund, Hanna Folkesson och Lina Hurtig.

– Umeå – En vital idrottsstad med starka toppar i basket och skidor och med landets bästa studentidrott, säger Jacob Hård som hade Umeå som vinnare.

Sveriges bästa idrottsstad plats 3-25

3. (6) Solna 229 jurypoäng 

Bästa SBI-placering: 2 – 2013 & 2014

En riktig fotbollsstad. Guld för AIK:s herrar och succé för både Robin Quaison och Alexander Isak. Golfherrarna tog även de SM-guld och AIK Bandy tog sig upp i elitserien. Däremot åkte handbollsherrarna ur högstaligan.

4. (13) Göteborg 224 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 1 – 2012, 2013 & 2016

Frölunda svenska mästare, Göteborg FC guld i Svenska cupen och tvåa i damallsvenskan. Cupguld på herrsidan till Häcken. IFK Göteborgs herrar fortsätter att dominera orienteringen och Högsbo basket tog ett överraskande SM-silver.

5. (11) Karlstad 202 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 3 – 2013, 2015 & 2016

Färjestad vann grundserien, men åkte ut i semifinal. Carlstad Crusaders damer tog SM-guld, men herrarnas svit bröts. En riktig curlingstad också med lag Edin som flaggskepp.

6. (15) Jönköping 181 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 1– 2017

Hallby Handboll upp till handbollsligan för första gången på nästan 50 år. Jönköping SS landets näst bästa simklubb. Cyklisten Tobias Ludvigsson med en bra säsong.

PLATS 7-10 (presenterades igår)

7. (2) Uppsala 175 jurypoäng 

Bästa SBI-placering: 2 – 2018

Storvreta tog sitt andra raka guld och de individuella idrottarna Lina Sjöberg och Armand Duplantis (tävlar för Upsala IF) är bäst i världen i sina sporter. Däremot degraderades basketherrarna, Dalkurd och Almtuna. Det kan vara orsaken till att de faller fem placeringar jämfört med ifjol.

8. (ny) Piteå 161 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 8 – 2019

Piteå IF tog ett skrällartat SM-guld i damallsvenskan och skidklubben Piteå Elit, med Charlotte Kalla i spetsen, fortsätter att dominera. Då har man ännu inte ens nämnt Hanna Öberg som tog tre VM-medaljer och etablerade sig i den yttersta världseliten.

9. (24) Helsingborg 151 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 7 – 2012

Visar upp en imponerande bredd med SM-guld i både bowling och tennis. Helsingborg sim även landets bästa simklubb. Både OV Helsingborg och Helsingborgs IF tog sig upp till högstaligan. Andreas Granqvist och Caroline Seger, från samma skolklass, är lagkaptener i varsitt succélandslag och Sophia Waldemarson tog VM-guld i bänkpress.

10. (14) Örebro 149 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 1– 2011

SM-silver för volleybolldamerna och Kif Örebro tillbaka i damallsvenskan. Bland de individuella idrottarna kan Fredrik Lindgren, Emilia Fahlin, Jimmy Durmaz, Isaac Kiese Thelin och Marcus Ericsson nämnas. Innebandyherrarna degraderades från SSL.

PLATS 11-17 (presenterades tidigare)

11. (10) Stockholm 87 jurypoäng 

Bästa SBI-placering: 3 – 2011

Djurgården tog SM-silver i SHL, Stockholm Mean Machines och Stockholm Exiles tog SM-guld. Men Hammarby handboll, Brommapojkarnas herrar och IK Telllus degraderades. Många bra individuella idrottare såsom Daniel Ståhl, Amanda Zahuii, Gabriel Landeskog och Albin Ekdal.

12. (8) Malmö 83 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 1 – 2014 & 2015

Malmö FF gjorde det jättebra i Europa League och många bra fotbollsspelare kommer från staden. Även längdhopparen Thobias Nilsson Montler kan nämnas. HK Malmö tvåa i handbollsligan, men ut i kvartsfinal.

13. (5) Västerås 71 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 9 – 2011

Bandydamerna tog SM-guld och herrarna silver. VSK fotboll upp till superettan och Victor Nilsson Lindelöf nyckelspelare i Manchester United. Bra år för Jonna Adlerteg.

14. (12) Mora 60 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 9– 2015

Stina Nilsson, som tävlar för IFK Mora hade en otrolig säsong. Kais Mora tog SM-silver, men Mora IK åkte ur SHL.

15. (3) Linköping 48 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 3 – 2018

SM-guld för volleybollherrarna och SM-silver för ishockeydamerna. Ishockeyherrarna nådde däremot inte ens slutspel. SM-guld även i squash på damsidan.

16. (7) Luleå 36 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 7 – 2018

Tredje SM-guldet på fyra år för ishockeydamerna. Herrarna tvåa i grundserien, men ut i semifinal. I basket bröts damernas guldsvit.

16. (ny) Falun 36 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 11 – 2015

SM-silver i innebandy för herrar. Genombrott för Maja Dahlqvist och Stefan Olsson vinnare i Wimbledon. Tung säsong för Calle Halfvarsson.

PLATS 18-25 (presenterades tidigare)

18. (ny) Leksand 27 jurypoäng 

Bästa SBI-placering: 10 – 2016 & 2014

Leksand är tillbaka på listan efter ett år utanför och det är till stor del Leksands IF:s förtjänst. De gick upp till SHL via kval medan SDHL-laget slutade fyra i grundserien och åkte ut i kvarten. Basebollaget Leksand Lumberjacks tog SM-guld.

19. (ny) Södertälje 25 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 4 – 2011

Staden är tillbaka på listan efter att ifjol till slut hamnat utanför listan. Södertälje Kings tog SM-guld i basket och damerna i Telge Basket tog sig till semifinal. Syrianska tog sig tillbaka till superettan och SSK slutade nia i hockeyallsvenskan. Många landslagsspelare i basket från staden.

20. (5) Östersund 19 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 5 – 2018

En rejäl dipp efter fjolårets rekordår. Bland det positiva ska Jämtland Baskets semifinal och Zebastian Modins mästerskapsguld nämnas. ÖFK slutade sexa i allsvenskan. Individuella idrottare som kan nämnas är höjdhopparen Erika Kinsey och skidskytten Martin Ponsiluoma.

21. (17) Norrköping 18 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 7 – 2016

Ett bra fotbollsår med IFK Norrköping som tvåa och bra år för Kristoffer Olsson och Ken Sema. Även basketen kan nämnas där Norrköping Dolphins ”bara” tog sig till semifinal, men Regan Magarity draftades till WNBA.

22. (18) Eskilstuna 15 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 16 – 2017

Andra raka SM-guldet för Smederna i speedway och AFC Eskilstuna tillbaka i allsvenskan. Eskilstuna United kom sexa i damallsvenskan och Guif nia herrarnas elitserie. Sebastian Larsson, Anna Nordqvist och gångaren Perseus Karlström som satte svenskt rekord kommer också från staden.

23. (ny) Gävle 13 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 6 – 2012

Inget superår för flera av lagen. Brynäs missade slutspel, Dalkurd åkte ur allsvenskan och Gefle åkte ner i ettan. Flera av ishockeyspelarna från staden hade däremot bra säsonger i NHL och till exempel Jacob Markström och Elias Lindholm kan nämnas.

23. (ny) Falkenberg 13 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 24 – 2019, 2014 & 2011

Falkenbergs FF tillbaka i herrallsvenskan och ett SM-brons för volleybollherrarna. Olivia Schough en stabil VM-spelare.

23. (16) Halmstad 13 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 10 – 2013

SM-guld i badminton, SM-silver i volleyboll, EM-silver för bordtennisspelarna Kristian Karlsson och Mattias Falck samt EM-guld i bänkpress för Annika Zelander. HBK slutade femma i superettan.

Vinnare Sveriges bästa idrottsstad år för år

2018 Umeå

2017 Jönköping

2016 Göteborg

2015 Malmö

2014 Malmö

2013 Göteborg

2012 Göteborg

2011 Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad

Mer i ämnet