SM-guld till Norrköping 2015.

Sveriges bästa idrottsstad: Norrköping och Luleå topp 10

Publicerad

Både Norrköping och Luleå är städer med fin idrottstradition. Båda två tar sig nu för första gången upp topp 10 i SVT Sports ranking över Sveriges bästa idrottsstad.

IFK:s fotbollsguld och guld både i hockey och basket för Luleås damlag imponerade på juryn.  

– Norrköping har en imponerande bredd i förhållande till population, med svenska mästare i fotboll som sticker ut, säger SVT-juryns Rikard Lann som hade Norrköping som sin etta. 

– Att lilla, men framför allt geografiskt avskärmade Luleå kan ta SM-guld i basket och hockey är en sak. Att de spelade dubbla semifinaler på respektive herrsidor är nästa, säger SVT-reportern Diljen Otlu som hade Luleå i topp. 

Nia är Uppsala som hade ett nytt mycket fint år men ändå dalade några placeringar. Hela tävlingens minsta kommun, Leksand med 15 000 invånare, tar sig upp som tia efter hockeyherrarnas osannolika vändning på säsongen. 

Imorgon presenteras plats 3-6 och på onsdag koras Sveriges bästa idrottsstad 2016. 

Årets lista 7-38

Visa

7. (ny) Norrköping  171p

Topp 10 27/50 listor SVT: 98  Tittar: 73 Bästa SBI-placering: 7 – 2016

Efter det sensationella fotbollsguldet för IFK tar sig staden för första gången upp topp 10. Även publikt gjorde laget total succé 2015. Dolphins basketherrar tog sig hela vägen till SM-final. Jesper Nielsen (handboll), Jonas Jacobsson (skytte), Nilofar Mosavar Rahmani (frisbee) och Malin Baryard Jonsson (ridsport) är andra Norrköpingsprofiler som utmärkt sig under året.   

Motiveringar plats 1: Norrköping har en imponerande bredd i förhållande till population med svenska mästare i fotboll som sticker ut men även med bra lag i basket på både herr- och damsidan och dessutom ett hyfsat ishockeylag. /Rikard Lann, reporter, SVT-juryn

Norrköping har bäst spridning av idrotter, sporter och anläggningar inom den grupp städer som ligger i spannet under de 3 stora. Dessutom hygglig publikstad./Lasse Carlsson, Tittarjuryn

8. (19)  Luleå  161p

Topp 10 29/50 listor SVT: 73p Tittar: 88p Bästa SBI-placering: 8 – 2016

För första gången topp 10 och det efter dubbla guldfester under våren. MSSK lämnade Piteå och flyttade norrut, i Luleå gjordes storsatsningen som bar guld direkt. Dessutom tog Luleå Basket (tidigare Northland) tredje raka SM-guldet. Även herrlagen i hockey och basket nådde semifinaler. Bredden är inte den största men toppen imponerar rejält i Alexander Majorovs hemstad.

Röstningsanalys: En stad där juryn är oenig, fyra jurymedlemmar hade Luleå i topp och ytterligare fem på pallen. Men 21 medlemmar hade inte ens med Luleå topp 10, tunn bredd, spetsig topp. 

Jurymotiveringar plats 1: Att lilla, men framför allt geografiskt avskärmade Luleå kan ta SM-guld i basket och hockey är en sak. Att de spelade dubbla semifinaler på resp herrsidor är nästa. En tredje är det enorma intresset runt damfinalerna i ishockey. Om damhockeyn lyfter i intresse i höst så är det Luleå som ska tackas. /Diljen Otlu, reporter, SVT-juryn

Den relativt lilla staden Luleå tog bland annat hem 2 SM-guld (lika många som de större konkurrenterna). Framförallt gjordes en medveten satsning inom damhockeyn succé för resultat, publik och sporten i stort vilket visar att satsningar som den här bidrar till förutsättningar för alla att utöva sin idrott på alla nivåer. /Sara Andersson, tittarjuryn

9. (6)  Uppsala 158p

Topp 10 29/50 listor SVT: 76p Tittar: 82p Bästa SBI-placering: 6 – 2014, 2015

Det bjöds på dubbla guldfiranden i studentstaden under våren. Storvreta tog tillbaka innebandytiteln efter några år och även Fyrisfjädern badminton klev åter upp på tronen. Dessutom tog veteranen Annika Billstam ett nytt VM-guld i orientering. I Uppsala finns både bredd och topp men man saknar lag i fotbollsallsvenskan och SHL, vad händer här om Sirius går upp?  

Röstningsanalys: Med på över hälften av alla jurylistor, får ungefär lika många poäng av SVT-juryn och tittarjuryn. Dalar några placeringar men det är tätt uppåt.

Motivering plats 1: Staden med störst bredd i sina prestationer, där fina resultat återfinns i både individuella- och lagidrotter, utan att ha ett enda större bakslag idrottsmässigt. Uppsala har under det senaste året levererat jämna resultat och krönt sitt idrottsår med några fina medaljer i högsta valör – dessutom i idrotter som inte alltid sticker ut mest. /David Backa, studerar idrottsvetenskap, tittarjuryn

10. (23)  Leksand 96p

Topp 10 19/50 listor SVT: 71p Tittar: 25p Bästa SBI-placering: 10 – 2014, 2016

Idrottshistoria som den om Leksands resa från krislag under hösten till SHL-avancemang under våren bör inte kunna skrivas. När de utförs i en liten ort med 15 000 invånare fascineras vi än mer. Leksand är tävlingen överlägset minsta kommun men når ännu en gång topp 10. Lumberjacks tog SM-silver i softboll, hockeydamerna blev femma i Riksserien. 

Röstningsanalys: SVT-juryn gav nästan tre gånger mer poäng än tittarjuryn till Leksand. Att en kommun med 15 000 invånare ens klarar grundkriteriet imponerar. 

Motivering plats 1: Den bragdartade återkomsten till SHL gör att Leksand är tillbaka på allvar som idrottsstad. Att en kommun med blott 15 000 invånare har lyckats skapa flera elitlag är unikt och riktigt starkt!

11. (17)  Partille  82 p

Topp 10 19/50 listor SVT: 25p Tittar: 57p Bästa SBI-placering: 7 – 2014

Handboll och bowling i världsklass finns det gott om nordost om Göteborg. Sävehofs damer tog åttonde raka guldet och gjorde det bra i det Champions League där Partilles egen Bella Gulldén avgjorde finalen. Team Pergamons Martin Larsen vann EM-guld men både de och X-calibur fick nöja sig med silver i år. Klart högre poäng hos tittarjuryn än hos SVT-juryn.

Motivering plats 1: Partille skördar framgångar inom handbollen och andra sporter inte bara i Sverige utan även internationellt. Partille cup går av stapeln varje år. En liten kommun med 37 000 invånare som presterar bra med tanke på antal invånare. Sen så kommer ju Isabelle Gulldén från Partille och som har varit magisk denna säsong.

11. (14)  Södertälje 82p

Topp 10 17/50 listor SVT: 57p Tittar: 25p Bästa SBI-placering: 4 – 2011

Kringelstaden håller sig högt som idrottsstad år efter år och var nära att ta sig in topp 10 igen. Kings fortsätter vara kungar i basket-Sverige och tog sitt fjärde raka SM-guld. Södertälje-Nykvarn spurtade hem den klassiska Tiomilaorienteringen, rugbyherrarna spelade SM-semifinal och SSK och deras fans gjorde sejouren i division 1 till ettårig. Högre poäng hos SVT-juryn än tittarjuryn. 

13. (8)  Linköping 71p

Topp 10 19/50 listor SVT: 38p Tittar: 33p Bästa SBI-placering: 8 – 2015

Många framgångsrika lag i olika sporter men i år saknades den där guldpricken över i och Linköping halkade ur topp 10. Hockeydamerna och volleybollherrarna bytte guld mot silver i år och för innebandyherrarna blev det en ny finalförlust. En som tog guld var Mikael Kågeredd som vann EM i dragracingens värstingklass Top Fuel. 

14. (13)  Västerås 63p   

Topp 10 16/50 listor SVT: 21p Tittar: 42p Bästa SBI-placering: 9 – 2011

Västerås blev Bästerås i bandy även detta år. SM-guld inom lagidrottens togs även av Skästa ridsportklubb. Victor Nilsson Lindelöf är årets genombrottsman i svensk fotboll och Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström är världens bästa innebandyspelare. VästeråsIrstas damer nådde handbollssemi men VIK hockey hade ekonomiska problem. 

14. (19) Östersund 63p Topp 10 14/50 listor SVT: 32p Tittar: 31p Bästa SBI-placering: 14 – 2016

Östersund når både sin bästa jurypoäng och placering i denna ranking. Största anledningen till det är ÖFK:s historiska avancemang till allsvenskan och deras sätt att göra det. Basketdamerrna i staden gör herrarna sällskap i ligan till hösten. Även fotbollsdamerna i ÖDFF klev upp en serie, till elitettan. Den stora vintersportstaden håller på att få en ny identitet. 

16. (2) Örebro 60p

Topp 10 15/50 listor SVT: 28p Tittar: 32p Bästa SBI-placering: 1 – 2011

Örebros bergochdalbana på denna lista fortsätter, tvåa ifjol, nu ett nytt rejält ras. Stor bredd med topplag i både hockey och fotboll. Lag som tagit SM-silver både i amerikansk fotboll och damernas volleyboll. Individuella mästare som Thed Björk i STCC. Örebro har det mesta, men inte längre något basketlag på toppnivå, och just detta år saknades riktiga spetsen hos flera lag. 

17. (ny) Jönköping 58p

Topp 10 12/50 listor SVT: 24p Tittar: 34p Bästa SBI-placering:  16 – 2013

”Jönet” är tillbaka efter några år utanför listan och tillbaka är även J-Södra efter nära 50 år utanför allsvenskan. Bredden är stor med föreningar på högsta nivå i hockey, innebandy, simning, ridsport, golf och tennis. Helena Edfeldt världsmästare i jujutsu. 

Motivering plats 1: Medelstora Jönköping imponerar med bredd och djup i både idrott och jämställdhet. Staden visar en god kvalitet inom de stora lagsporterna fotboll, innebandy, och ishockey, och lyckas mycket väl med att få fram elitutövare även inom andra idrotter. /Josefin Elmer, driver sportrestaurang, tittarjuryn.

18. (ny) Borlänge  42p

Topp 10 9/50 listor SVT: 6p Tittar: 40p Bästa SBI-placering: 18 – 2016

Kvarnsveden till allsvenskan innebar att Borlänge ”äntligen” klarade grundkriteriet och nu bar det hela vägen till plats 18. Tove Alexandersson samlar medaljer på hög i dubbla orienteringssporter. Dalkurd nådde för första gången superettan och Maria Jansson satte nordiskt rekord i 24-timmarslöpning. Och Somalias bandylandslag som är från Borlänge spelade VM ännu en gång. 

Motivering plats 1: Plats nummer 1 går till en idrottsstad där engagemang och föreningsliv visar att allt är möjligt. Att idrott från elit till bredd är till för alla, oavsett var utövaren kommer ifrån och vilka förutsättningar utövaren har. /Emma Hult, riksdagsledamot, tittarjuryn

19. (19)  Piteå  42p  

Topp 10 11/50 listor SVT: 12p Tittar: 30p Bästa SBI-placering: 18 – 2014

SM-veckan och de vita mössorna bjöd på stor publiksuccé och i spåren dominerade Kalla och de vitklädda hemmaåkarna i Piteå elit. Fotbollsdamerna tog sin första medalj och skapade stor hype. Skidskytten Hanna Öberg tog dubbla JVM-guld. Med på elva listor och mer än fördubblade jurypoängen men är kvar som 19 på rankingen, hur långt hade det burit om hockeydamerna inte flyttat till Luleå? 

20. (16)  Kristianstad  41p

Topp 10 8/50 listor SVT: 22 p Tittar: 19 p Bästa SBI-placering:  16 – 2015

IFK försvarade inte bara sitt SM-guld och sålde ut arenan match efter match. Man tog även flera tunga skalper i handbollens Champions League. Även stadens damlag har etablerat sig i elitserien och i damallsvenskan finns sedan länge KDFF. Nilla Fischer vann Champions League och såväl Lisa

Nordén i triathlon som bröderna Pacek i judo laddar för OS i Rio. Fick fler jurypoäng än ifjol, men dalade ändå fyra placeringar.  

21. (ny)  Eslöv  34p

Topp 10 8/50 listor SVT: 18p Tittar: 16p Bästa SBI-placering:  14 – 2013

Bordtennisens mecka i Sverige med nya SM-guld både på herr och damsidan. Herrarna var dessutom mycket nära att knipa en sensationell Champions League-titel. I den lilla kommunen med 33 000 invånare ryms även stora delar av hopplandslaget i Flyinge Hästsportklubb och det spelades slutspelshandboll på damsidan. 

22. (ny)  Ängelholm  23p

Topp 10 5/50 listor SVT: 12p Tittar: 11p Bästa SBI-placering:  16 – 2012

Tillbaka på listan efter några år utanför. SM-guld till volleybolldamerna med 16-åriga superlöftet Isabelle Haak som stor stjärna var årets höjdpunkt. Rögle tillbaka i SHL och har ett imponerande publiktryck sett till kommunens 41 000 invånare. Även elitseriebowling och superettanfotboll erbjuds i staden.   

23. (ny)  Eskilstuna  19p

Topp 10 5/50 listor SVT: 0p Tittar: 19p Bästa SBI-placering:  23 – 2014, 2016

För andra gången tar sig Eskilstuna upp på listan och det är framförallt United med både sportslig (SM-silver) och publik (klart bäst av alla damlag) jättesuccé 2015 som fixar det. I Eskilstuna finns även handboll, speedway och friidrott på toppnivå. Anna Nordqvist (golf), Emma Larsson (gymnastik) och Perseus Karlström (gång) är tre kommande Rio-deltagare från E-tuna. 

24. (15)  Sundsvall 16p

Topp 10 4/50 listor SVT: 9p Tittar: 7p Bästa SBI-placering: 7 – 2011

Ett blandat sportår i Sundsvall. Anna Holmlund vann åter totala världscupen i skicross, Emil Forsberg är en stjärna i landslaget och Giffarna har på allvar etablerat sig i allsvenskan. Å andra sidan åkte Granlo ur innebandyns SSL, Sundsvall Hockey fick lämna allsvenskan och klassiska Dragons blev uteslutna ur basketligan pga. dålig ekonomi. 

25 (ny)  Halmstad  6p

Topp 10 1/50 listor SVT: 0p Tittar: 6p Bästa SBI-placering:  10 – 2013

Halmstad hade på många sätt ett bedrövligt idrottsår då både HBK och Drott lämnade finrummet. Men en juryröst (som femma) räckte ändå för att nå årets lista. På plussidan vann Ringenäs GK:s damer SM-guld i golf, Halmstad BTK tog sig till SM-final och Kristian Karlsson var med och vann Champions League.  

25. (ny)  Täby 6p

Topp 10 1/50 listor SVT: 0p Tittar: 6p Bästa SBI-placering: 25 – 2016

Trots att man bara fick poäng av en jurymedlem tar sig Täby för första gången upp på listan. Här finns en bredd med innebandy, simning, orientering, tennis och badminton på högsta nivå och superettanlaget Frej strax under. Erika Jarders hemkommun har även en världsmästare i thaiboxaren Sofia Olofsson.

Utanför topp 25:

27. Helsingborg (18 ifjol) Kalmar (ny) Lund (- utanför listan ifjol) Falkenberg (-) Skövde (-)

32. Gävle (22)

33. Växjö (12) Nässjö (-)

35. Skellefteå (24)

36. Borås (25) Varberg (ny) Nacka (-)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer