SOK:s ordförande Mats Årjes Foto: TT/Bildbyrån

Beslut om kritiserat uttagningskrav väntas tas 2023

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kommer beslutet om det kritiserade topp åtta-kravet för att nå OS ska slopas eller inte.

Det beslutades på SOK:s årsmöte under tisdagskvällen.

– Det är ett bra tillfälle att göra en översyn av de här uttagningskriterierna, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Sveriges olympiska kommittés (SOK) krav på en topp åtta-placering för att bli uttagen till OS har väckt stark kritik flera gånger sedan uttagningskriteriet började gälla 2014.

Till exempel blev medeldistanbslöparen Lovisa Lindh, trots klarad OS-kvalgräns, inte uttagen till OS i Tokyo förra året.

I början av året skickade åtta specialidrottsförbund, med friidrotten i spetsen, in en motion till SOK:s årsmöte där de kräver en rejäl utredning av OS-uttagningen.

Och så blir fallet.

Redovisas inför årsmötet 2023

På tisdagens årsmöte i Stockholm behandlades motionen och SOK, som själva lagt fram ett förslag om att se över uttagningskriteriet, ställer sig bakom motionen.

– Vi i SOK:s styrelse delar den uppfattningen att det är ett bra tillfälle att göra en översyn av de här uttagningskriterierna, säger SOK:s ordförande Mats Årjes på årsmötet.

På årsmötet beslutade man att styrelsen ska se över de nuvarande kriterierna och att samtliga olympiska specialförbund samt SOK:s ”aktivas kommitté” ska göras delaktiga under utredningen.

Fick igenom samtliga punkter

Man beslutade också att styrelsen ska redovisa sitt förslag i god tid inför årsmötet 2023.

– Det är viktigt att samtliga olympiska specialförbund blir en del av utredningen och att förslaget redovisas i god tid inför årsmötet 2023, säger Årjes.

Besluten innebär att motionärerna, de åtta specialidrottsförbunden, fick igenom samtliga punkter i sin motion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.