Tilde Johansson och Elvira Öberg. Foto: Bildbyrån

Elvira Öberg och Tilde Johansson får stöd av SOK

Uppdaterad
Publicerad

När SOK i dag utökade stödprogrammet fanns tolv nya talanger med på listan.

Skidskytten Elvira Öberg och friidrottaren Tilde Johansson är två av de idrottare som får stöd av Sveriges olympiska kommitté.

–De får ett behovsprövat och skräddarsytt stöd för att nå världstoppen, säger verksamhetschef Peter Reinebo.

Det är 2019 års tävlingsresultat som ligger till grund för uttagningarna.

Att vara en del av SOK:s stödprogram ”Topp och Talang” innebär ett stöd för att ta det sista steget i satsningen mot världstoppen. Stödet baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott.

Av de tolv nya som får stöd är bland annat skidskytten Elvira Öberg, 20, och friidrottaren Tilde Johansson, 18, med på listan.

– Det är klart att det är jätterkul, och det betyder mycket för att kunna hålla på med idrotten. Det underlättar verkligen och ett kvitto på att SOK tror på mig, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

Vad tänker du konkret att det här kan innebära?

– Det är klart det underlättar att satsa på idrotten till 100 procent. Det är en trygghet att jag kommer fixa satsa framöver.

Hela listan

Övriga är badmintonspelaren Felix Burestedt, boxaren Adam Chartoi, brottaren Johanna Lindborg, gymnasten David Rumbutis, simmaren Robin Hanson, skytten Marcus Madsen, tennisspelaren Caijsa Henneman, friidrottaren Kalle Berglund, Wictor Petersson och Fanny Roos.

– De får ett behovsprövat och skräddarsytt stöd för att nå världstoppen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Utöver de tolv nya i stödprogrammet ges stöd till ytterligare åtta idrottare som gjort resultat som gör dem till kandidater att delta i OS i Tokyo.

ARKIV: Vem är Elvira Öberg?

ARKIV: Nytt juniorrekord av Tilde Johansson (7 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.