SOK-projekt vill öka andelen kvinnliga tränare

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har för få kvinnliga tränare i OS, och därför har Sveriges Olympiska Kommitté SOK dragit igång ett projekt för att öka andelen kvinnliga tränare.

– Det finns en stor outnyttjad potential i kvinnliga tränare, säger Ulrika Sandmark som är projektledare för SOK.

Bara 18 procent av de svenska tränarna i OS i Tokyo var kvinnor, och målsättningen är att den siffran ökar till minst 35-50 procent till OS 2028 och 2030. Därför samlar SOK just nu till kvinnlig tränarträff på Bosön utanför Stockholm. Programmet innehåller i ett första steg 20 tränare från 13 olympiska sommaridrotter. Den mest namnkunniga av tränarna är det före detta tennisproffset Johanna Larsson.

– Varför är det självklart att manliga ledare kan coacha kvinnor, samtidigt som kvinnliga ledare sällan finns inom herridrott? Jag tror att vi måste bryta normerna kring detta, säger Johanna Larsson till SVT Sport.

Vad skulle man tjäna på att fler kvinnor blev tränare?

– Jag tror att det är bra att ha ett utbud för alla atleter. För min egen del så var det viktigt med kvinnliga förebilder, kan hon så kan jag, säger Johanna Larsson.

Deltagarna i projektet kommer att samlas regelbundet, för att utveckla områden som träningsplanering, personliga nätverk, psykologi, retorik och hållbarhet.

– Vi vill ha en långsiktighet i det här projektet, och sätta ljus på frågan om kvinnliga tränare, säger projektledaren Ulrika Sandmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.