Rissveds imponerade i Deodoro Sports Complex i Rio. Foto: TT Nyhetsbyrån

SOK: ”Vi kunde gjort mer för Rissveds”

Publicerad

Jenny Rissveds har haft en tung period efter OS-guldet för två år sedan.
Sveriges olympiska kommitté, SOK, är självkritisk i sitt eget agerande gällande stöd och råd.

Jenny Rissveds drabbades av en depression efter OS-guldet i Rio. Orsakerna är flera och frågan komplex, men SOK konstaterar att man kunde gjort mer för mountainbikestjärnan.

– Vi hade kunnat ligga närmare henne med råd och stöttat, även efter OS lite mer kontinuerligt. Vi identifierade inte risken så stor som den kanske var, säger verksamhetschefen Peter Reinebo till TT.

Jenny Rissveds manager Johan Elliott vill inte skylla på någon, men tycker att idrotten i stort kan bli bättre på att hantera psykisk ohälsa.

– Det finns stora problem som låg till grund för detta som inte hade så mycket med SOK att göra, sedan är de paraply och det råkar vara efter ett OS som det händer. Men jag vill inte gå så långt som att börja räcka finger åt någon, säger Elliott och fortsätter:

– Det här är ett väldigt utbrett och stort problem. Vi har ett antal case som nått media under åren men mörkertalet är mycket större. Det finns anledning att titta närmare på hur folk faktiskt mår i de här satsningarna. Att man är mer vaken på det.

Och Reinebo säger att SOK dragit lärdom.

– Absolut. Det är naturligt att man känner så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer