Reinebo: ”Ett befängt uttalande” Foto: Bildbyrån

Svenska svaret efter norska astmakritiken

Uppdaterad
Publicerad

Norge anklagar Sverige för hemlighållande av information kring landets policy för astmamedicinering. Nu svarar Svenska Olympiska Kommittén. ”Att vi inte delger information är vilseledande och lögnaktigt”, sa verksamhetschefen Peter Reinebo på måndagens presskonferens.

Det norska skidförbundet tillsatte i höstas en grupp av oberoende experter som skulle granska den norska skidåkningens användning av astmamediciner. I förra veckan kom rapporten ut.

Där fastslås att det norska skidförbundet inte har gjort något oförsvarbart, och de kommer därmed fortsätta med samma metoder som tidigare, det vill säga att behandla även friska idrottare som uppvisar symptom av astma eller liknande luftvägsproblem med astmamedicin.

I rapporten riktas också kritik mot Sverige. Dels kritiserar en finsk specialistläkare, Katja Mjösund, Sverige för att inte använda samma metod inom skidåkning.  Dessutom anklagas SOK för att hemlighålla information.

SOK: ”Ett befängt uttalande”

– Vi kommer inte behandla våra friska utövare. Det finns inget vetenskapligt bevis för att den typen av behandling skulle ha en positiv effekt. Det är ett befängt uttalande, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo på en presskonferens.

– Vi följer svenska behandlingsriktlinjer, och vi vill inte se någon 'medicinifiering' av svensk idrott, fortsätter han.

”Har informerat om våra riktlinjer”

Reinebo fastslår också att det är orättvist att SOK har blivit anklagade för att hemlighålla information.

– Vi har informerat om våra riktlinjer för Olympiatoppen (norsk organisation som samarbetar med norska olympiska kommittén och norska idrottsförbunden) och vi är även beredda att dela informationen med norska skidförbundet. Men att vi inte delger information är vilseledande och lögnaktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer