• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

SOK måste inte bara övertyga politikerna i Stockholm utan vända opinionen hos svenska folket inför en OS-ansökan. Foto: TT.

Undersökning: Svenska folket säger nej till OS

Publicerad

Det svenska folket säger nej till att söka vinter-OS i Sverige 2026.

En stor majoritet säger nej, enligt en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Radiosporten.

I slutet av förra året lämnade SOK in en intresseanmälan om att få ansöka om OS 2026 trots att politikerna i Stockholms stad tidigare avvisat idén.

– Jag tycker att det är ganska bra siffror med tanke på att informationen om det nya konceptet och de nya förutsättningarna ännu inte nått ut. Det som hänt är att Internationella olympiska kommittén helt ändrat spelplanen för ansökningar. Det är en process som är kortare, enklare, billigare. Och det är ett upplägg där man kan skräddarsy upplägget efter staden och landet, säger SOK:s Peter Reinebo till Radiosporten.

Bland stockholmare är det bara 29 procent som svarar ja på frågan om Sverige ska söka för att få arrangera OS 2026. 60 procent svarar nej.

I september 2019 beslutar IOK om vilken stad som ska få arrangera spelen.

Ska Sverige ansöka om OS 2026?

Visa

Nej – 53 procent
Ja – 34 procent
Vet ej – 14 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer