Utan stöd av valberedningen kan Per Palmström ta hem spelet och bli ordförande i SOK. Foto: TT.

Valberedningens SOK-val utmanas hårt

Publicerad

Det återstår två kandidater till valet av SOK-ordförande i dag. Valberedningens Mats Årjes från skidförbundet ska parera ett utfall från fäktförbundets Per Palmström som är en stark utmanare. Enligt Aftonbladet är det fördel Palmström.

– Valberedningen väger ju tungt, vilket skulle kunna tala för Årjes. Men vi tror att många har bestämt sig de senaste dagarna och att det blir ett väldigt jämnt val. Oavsett vem som väljs blir det en väldigt kompetent ordförande och vi kommer att ge honom vårt fulla stöd, säger Carolina Klüft till SVT Sport.

Hon vill inte säga vem hon kommer rösta på men att det är förankrat i gruppen från Aktivas kommitte. Förutom Klüft kommer Anna Laurell Nash från de aktiva i kommittén att vara på plats i kväll.

En av skid-Sveriges mest inflytelserika personer eller en trygg internrekrytering.

Mats Årjes och Per Palmström gör upp om att bli SOK:s ordförande efter att Katarina Henriksson dragit tillbaka sin kandidatur.

– Jag upplever att jag har ett starkt stöd, säger Årjes, som är valberedningens kandidat inför kvällens val, till TT.

Utmanare Palmström har nominerats av nio förbund

Årjes utmanas av Per Palmström, vice ordförande i SOK:s styrelse och ledamot sedan 2009. Den förre vicebasen för Svenska fäktförbundet har nominerats av nio förbund, men utsågs alltså inte till valberedningens kandidat.

– Det var förvånande. Jag trodde att jag skulle bli det men det är inte min uppgift att recensera valberedningens arbete. Sedan är det vad fem personer tycker. Det är nio personer som har nominerat mig så min ”valberedning” är större, säger han.

”Det är väldigt spännande siffror”

Aftonbladet har gjort en kartläggning där bara åtta förbund har visat öppet stöd för Årjes att jämföra med de sexton som backar Palmström öppet.

– Det är väldigt spännande siffror, så många trodde jag inte det var, säger Palmström till Aftonbladet.

RF-ordföranden Björn Eriksson kommer att närvara vid årsmötet då den nye SOK-ordföranden ska väljas men han tar inte ställning. 

– Jag har inte något problem med någon av dem. Det är goda idrottsvänner och idrottskamrater, säger Eriksson till Radiosporten.

En av de stora frågorna för SOK:s nya ordförande blir en eventuell ansökan om vinter-OS i Stockholm 2026.

43 röster finns att vinna. IOK-ledamöterna Gunilla Lindberg och Stefan Holm, som också har rösträtt vilket gör antalet röstberättigade till 45, kommer att lägga ner sina röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer