Wolfgang Pichler under ett av många skidskyttelopp. Foto: BILDBYRÅN

Wolfgang Pichlers nya uppdrag: Rädda svensk herridrott

Uppdaterad
Publicerad

Wolfgang Pichler lämnade jobbet som tränare för det svenska skidskyttelandslaget för talangutveckling inom SOK, Sveriges Olympiska Kommitté.
Nu har han fått sitt nya uppdrag – att rädda svensk herridrott.
– Vi är dåliga på herrsidan, det är inget snack och vi börjar med analysen nu för att ta reda på vad som har gått snett, säger han till SVT Sport.

Han berättar också att han åker till Östersund i helgen för tester med längdlandslaget.

– Men det här gäller inte bara längdherrarna, det här gäller nästan all svensk herridrott. De ligger efter, säger han och berättar samtidigt att fokusvalet inte var helt solklart från början.

– Jag kände mig först orolig över vad jag skulle fokusera på men sedan bestämde jag mig för att titta närmare på herrarna och ta reda på varför de är så dåliga där. Det här är mitt nya jobb.

”Tränarna ska inte göra om mina misstag”

Förutom tränare för det svenska skidskyttelandslaget har han även varit personlig tränare till före detta skidskytten Magdalena Forsberg och tränare för de ryska skidskyttedamerna. Han berättar också själv att han förberett idrottare inför åtta OS under sin karriär.

– Min roll är att utveckla svensk idrott och bidra med min erfarenhet. Jag hoppas också att jag kan hjälpa tränarna att inte göra samma misstag som jag gjort.

Pichler tillsammans med skidskytteherrarna och Carl XVI Gustaf under OS 2018. Foto: BILDBYRÅN

Innan Pichler blev tränare tävlade han själv i skidskytte med en 19:e plats i världscupen och en andraplats i de tyska mästerskapen. Som längdåkare var han under en tid med i det tyska b-landslaget och nådde en fjärdeplats i de tyska mästerskapen som bäst.

Ska satsa på oväntade idrotter

Förutom fokus på att förbättra svensk herridrott avslöjar han också att det är några, lite oväntade, idrotter som ska få mer uppmärksamhet.

– Sverige tävlar bara i 50% av idrotterna på OS. 2026 kommer exempelvis damerna att kunna tävla i nordisk kombination och där ska vi försöka få fram tävlanden, säger han och fortsätter:

– Det är många medaljer som tas i exempelvis short track och där vill vi också satsa. Min nya roll är tuff.

Hur prickar man målet med hög puls egentligen? SVT förklarar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur prickar man målet med hög puls?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer