Daniel Ståhl. Foto: Bildbyrån

SVT har säkrat två VM i friidrott

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotts-VM 2019 avgörs i Qatar och 2021 går VM i USA – nu står det klart att båda mästerskapen sänds i SVT.

– Friidrott är en av de absolut mest populära sporterna hos den svenska publiken, så vi är givetvis väldigt glada att ha säkrat rättigheterna till de kommande två världsmästerskapen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Med tillskottet friidrotts-VM blir 2019 ett riktigt ”VM-år” i SVT.

–  Vi har två vintersports-VM på hemmaplan i Åre och Östersund, och ishockey-VM för herrar för första gången på 30 år. Dessutom ishockey-VM även för damer, skid-VM, VM i simning och nu också friidrotts-VM, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

2017 i London tog Daniel Ståhl Sveriges enda VM-medalj, ett silver i diskus. Nästa år jagar Ståhl guldet i Doha, Qatar, där friidrotts-VM avgörs 28 september-6 oktober.

–  Sverige har en världsstjärna i Daniel Ståhl, och vi har en lovande generation friidrottare på gång. Inte minst på medeldistans med Lovisa Lindh och flera andra talanger. Khaddi Sagnia har haft sjumeterskapacitet i längdhopp länge, om hon får vara skadefri ser det lovande ut, säger SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist.

2021 går friidrotts-VM i Eugene, USA. Det blir första gången någonsin som friidrotts-VM avgörs på amerikansk mark. Eugene ligger i delstaten Oregon och kallas ibland ”friidrottens amerikanska huvudstad”.

– Det är alltid fullsatt på Diamond League-tävlingarna i Eugene, friidrotten är riktigt stor där, säger Kajsa Bergqvist.

Utöver VM 2019 och 2021 har SVT sändningsrättigheterna till friidrotts-EM i Berlin 2018. Förvärvet av VM-rättigheterna har skett i samarbete med TV4, som har sändningsrätten till VM 2023 och tre inomhus-VM under perioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.