Hör experten Frida Östberg berättar om damallsvenskan. Foto: SVT

SVT:s Frida Östberg: ”Eskilstuna underpresterar”

Uppdaterad
Publicerad

Rosengårds 9-0 på Eskilstuna är ett chockresultat för hela Damallsvenskan.

– Det är otroligt stora siffror och jag är inte förvånad över att de vinner utan hur de vinner, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

Redan efter fyra minuter ledde Rosengård med 2-0 och hade dessutom bränt en jättechans. Eskilstuna hade en nykomponerad backlinje som tappade självförtroendet direkt men det förklarar inte kollapsen på Malmö IP fullt ut.

– Eskilstuna underpresterar och är ineffektivt. Det är en tung förlust, säger Östberg som ändå ser ljuset i tunneln.

Man kan sätta punkt

– Fördelen med att förlora med 9-0 är att man kan sätta punkt. De vet vilka styrkor de har och har rutinerade spelare. Nu krävs det tålamod och att man blir ännu mer professionella på den dagliga träningen. Man vet också att spelare är på väg in, säger Östberg.

Om resultatet var en kombination av ett sylvasst Rosengård och ett blekt Eskilstuna så ser det ljust ut för det topptippade Malmölaget.

– Det är viktigt att vi har ett topplag som kan konkurrera i Europa. Det är kul att Anja Mittag, som är en spelare på hög internationell nivå när hon är som bäst, kommit igång så bra och ser så pigg ut igen.

”Skulle vilja träffa den jäkeln”

Eskilstuna har nu förlorat mot Djurgården, Piteå och Rosengård, ett tufft program:

– Jag visste ju när vi fick programmet att det är en tuff start med de här tre matcherna. Det är någon klok jäkel som har sagt att det jämnar ut sig över en hel säsong. Ibland känns det som att man skulle vilja träffa den jäkeln, säger tränaren Jonas Björkgren till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.