Helle Dahl är en av de elever som medverkar i SVT:s dokumentär ”På djupt vatten”. Foto: Therese Bosta, SVT

Helle stöttas efter granskningen: ”Känner att jag inte är ensam”

Uppdaterad
Publicerad

Helle Dahl är en av de elever som berättat om missförhållanden på ett av Sveriges riksidrottsgymnasium i SVT Sports granskande dokumentär ”På djupt vatten”.

Efter publiceringen är det flera tidigare elever som hört av sig.

– Jag känner att jag inte är ensam och känslan av att ha blivit trodd, säger Helle Dahl.

Helle Dahl gick på riksidrottsgymnasiet i Fagersta för vattenskidor och wakeboard – men hoppade av eftersom tiden på skolan blev för jobbig.

Utbildningen stängdes i augusti 2020 och SVT Sports granskning ”På djupt vatten” visar att missförhållanden pågått i närmare 20 år. Det har bland annat handlat om sexuella trakasserier, mobbning och vikthets.

SVT Sport granskar

Helle berättar nu om rädslan hon hade innan dokumentären publicerades och att hon fått både meddelanden och samtal från tidigare elever efteråt.

– Det var det som skrämde mig allra mest när dokumentären skulle släppas, om folk skulle tro mig. Och det har jag insett att folk verkligen har gjort.

Vad har de sagt?

– Några har berättat att jag har hjälpt dem att få ett avslut, säger hon och fortsätter:

– Att få höra att man är en förebild, att man är stark och modig, det ger så himla mycket.

Kontaktades av sin mobbare

Helle berättade i dokumentären om en händelse under skoltiden där tre killar sprang in i hennes rum, tryckte upp henne mot en vägg och kastade sopor i lägenheten. Efter publiceringen i söndags kontaktade en av killarna henne för att be om ursäkt.

– Det känns jättebra att han hörde av sig. Det har blivit som ett avslut för mig på sätt och vis. Förhoppningsvis kan det bli det för honom också. Att båda två kan gå ifrån det här och må bättre.

KLIPP: Anna Ekström efter SVT:s granskning: ”Blir väldigt upprörd”

Se dokumentären ”På djupt vatten” i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet