Foto: Bildbyrån

Sportchefen: Vi fortsätter granska idrotts-Sverige 

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson, Elias Pettersson och Alexander Isak. De är några av många landslagsstjärnor som gått på ett idrottsgymnasium.  

Att bli antagen till ett idrottsgymnasium är en dröm som går i uppfyllelse. 

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef

Platserna är oerhört attraktiva. Vissa går på riksidrottsgymnasium (RIG), andra på nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Gemensamt är att många elever bara är 15 eller 16 år när de flyttar långt hemifrån. Det är en stor omställning att bo på egen hand eller på internat, laga mat och tvätta själv, träna sex dagar i veckan och plugga hårt.  

Riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard i Fagersta var under 20 år ett av alla dessa idrottsgymnasier. Här fostrades EM- och VM-medaljörer. Men i augusti förra året stängdes utbildningen med omedelbar verkan. Elevernas trygghet gick inte att säkerställa.  

Vad var det som hände?  

Under flera månader har SVT Sports reportrar, Therese Bosta och Viktoria Berggren, granskat en skolmiljö som visade sig innehålla sexism, mobbning och trakasserier. Missförhållanden som fick pågå under närmare 20 år – utan att ansvariga vuxna satte stopp.  

Hela granskningen kan ni se i programmet ”På djupt vatten” som finns i SVT Play och som sänds i SVT1 den 12 juni. Inslag ur programmet kommer också att publiceras på svtsport.se, i Sportnytt och i Sportspegeln.  

Det senaste året har vi på SVT Sport jobbat aktivt och målmedvetet för att utveckla arbetet med fördjupande journalistik och granskningar. Arbetet leds av vår nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby som i nästan 20 år jobbat med granskande journalistik för olika medier, bland annat för SVT:s Uppdrag Granskning. Johanna är också producent för programmet om idrottsgymnasiet i Fagersta.   

Flera av våra granskningar har uppmärksammats nationellt. Vi har gjort en serie och ett program om matchfixning, haft en rad avslöjanden inom ishockey, konståkning, skidor och bilsport. Dessutom gjorde vi en större granskning av hur idrotten påverkats under corona-pandemin. I sommar kommer ytterligare en satsning i samarbete med Uppdrag granskning och under hösten ännu mer.  

Vad vill du att vi ska granska? Tipsa oss via sporten-granskning@svt.se eller hör av dig till nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby.  

Har du själv gått på ett idrottsgymnasium och har en berättelse du vill dela med oss? Ta kontakt med vår reporter Therese Bosta.

Och missa inte dokumentären ”På djupt vatten”. Särskilt inte om du själv går på ett idrottsgymnasium eller har ett barn som drömmer om att kombinera en elitsatsning på idrott med studier.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.