Tips till visselblåsartjänst bakom nedläggningen

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst skapades “för en trygg idrott”. 

Det var uppgifter till den som ledde till nedläggningen av riksidrottsgymnasiet i Fagersta. 

– Den har fungerat väl, men det är tragiskt att den behövs, säger Peter Mattsson, elitidrottschef på RF.

I SVT Sports granskning av riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard vittnar elever om missförhållanden som pågått i närmare 20 år. Sommaren 2020 stängde utbildningen med omedelbar verkan efter att tidigare elever kontaktat RF:s visselblåsartjänst. 

– Jag satt på mitt kontor och jobbade, så fick jag ett samtal från RF:s visselblåsartjänst. Och den här personen berättade två berättelser och de innehåll en hel del fullständigt oacceptabla ingredienser, säger Ulla Pietarinen, rektor på Brinellskolan. 

SVT Sport granskar

Har funnits i två år

Visselblåsartjänsten har funnits sedan 2018. Det var friidrottaren Moa Hjelmers historia om att hon blivit sexuellt utnyttjad av en tränare som blev startskottet.  

Riksidrottsförbundet, RF, tillsatte en utredning som ledde fram till att tjänsten startade. 

– Vi såg att det fanns delar av verksamheten som inte följde idrottens värdegrund. Eftersom delar av idrottens värdegrund står för demokrati, gemenskap och delaktighet så kan det vara så att det finns hinder inom föreningsverksamheten för att lyfta missnöje eller lyfta olägenheter. Då var det här ett sätt att skapa en möjlig väg att komma fram, säger Peter Mattsson. 

RF anställde två personer för att utreda ärendena och första året tog tjänsten emot cirka 200 samtal. 

– De allvarligaste fallen är där barn på något vis kan fara riktigt illa eller som är i en utsatt situation och då gäller det verkligen att agera, säger Mattsson. 

”Det duger inte”

Efter att Ulla Pietarinen blivit informerad om larmen till visselblåsartjänsten tog hon beslut att stänga ner riksidrottsgymnasiet i Fagersta.

– Efter att jag hade lyssnat på det här och kommunicerat med personen så kände jag att det här går inte, det duger inte för att vara svensk skola. 

Vem som helst kan kontakta visselblåsartjänsten och du har möjlighet att vara anonym. 

Här kontaktar du RF:s visselblåsartjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet