Foto: Hårds historier

Hårds historier – sportnostalgi på SVT Play

Uppdaterad
Publicerad

I den nya serien ”Hårds historier” minns Jacob Hård tio starka ögonblick som etsat sig kvar under åren som sportjournalist.

Jacob började arbeta på Radiosporten 1980 men lämnade 1986 för att börja arbeta på SVT Sport. Han har främst arbetat som kommentator  för längdskidor och friidrott men även som programledare och reporter. Under åren som sportjournalist har han bevakat en mängd mästerskap däribland 16 olympiska spel på plats. Jacobs första OS gjorde han 1980 under sommarspelen i Moskva.

Under alla dessa år som sportjournalist är det några ögonblick som fastnat hos Jacob, och det är om dessa ögonblick som serien handlar om. Planen är att det blir ytterligare fem avsnitt i vår. Men vi börjar med att se Hårds historier om följande minnesvärda sportögonblick:

Brödrabragden

Flera gånger hade bröderna Blomquist varit med i toppstriden i Vasaloppet men ingen av dem hade nått fram till seger. 1988 bjöd på ett svårvallat före. Gamle världsmästaren Thomas Magnusson var en del i teamet kring Lidingö-bröderna och han gjorde en vallning som krävde en speciell taktik. Den lyckades perfekt.

Anders Gärderud – från underbarn till mästare

Många har sett bilderna när Anders Gärderud spurtar mot OS-guld på världsrekordtid i Montreal 1976. Färre känner nog till den slingriga resan dit. Underbarnet som satte juniorvärldsrekord när han utklassningsvann junior-EM. Som misslyckades i flera mästerskap i rad och fick förlorarstämpel. Som inspirerades av det finska löparundret – bestämde sig – och blev bäst i världen.

Mondos magiska final

Det var en häpnadsväckande kväll på den Olympiska stadion i Berlin då en talangfull tonåring flög över höjd efter höjd. 18-årige Armand Duplantis var ostoppbar i historiens bästa mästerskapsfinal i stavhopp.

Lahtis – när ett landslag raderade ut sig själv

VM i Lahtis 2001 var tänkt att bli en folkfest och en styrkedemonstration av de finländska skidåkarna. Det som rullades upp för hemmapubliken var i stället skidsportens dittills största dopingskandal. Ett skidlandslag raderade ut sig självt och konsekvenserna blev djupgående.

Bolt – den störste

När Usain Bolt sprang hem dubbla OS-guld i Peking 2008 tog han världen med storm.  Det blev starten på en tio år lång period där sprintern från Jamaica fullständigt dominerade den internationella friidrotten. Han flyttade världsrekorden på 100 och 200 meter till nivåer få trodde var möjliga. Han vann fler titlar än någon annan. Med sin resliga figur och sitt avspända, lekfulla sätt blev han det perfekta affischnamnet, välkänd också utanför idrotten.

Alla avsnitt hittar du på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet