Jens Lind: ”Hans reportage hade trollbundit mig från första början”

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärskaparen Jens Lind har gjort en film om förebilden och profilen Göran Zachrisson.

Den skildrar hans mörka partier med rattfyllan, rättegången, cancern och även livsgärningen inom televisionen.

– Hans reportage hade trollbundit mig från första början, skriver Jens Lind om sitt verk.

När jag började på SVT Sporten för mer än 30 år sedan var Göran Zachrisson min stora förebild. Hans reportage hade trollbundit mig från första början. Som gröngöling på redaktionen hade jag turen att få följa med Göran på inspelningar och se hur han jobbade.

Han gav mig många värdefulla råd. Framför allt lärde jag mig att en historia kan berättas på så många olika sätt. Jag imponerades av hans research, hans vackra och sparsmakade språk och det lekfulla sätt som han satte ihop en historia. Göran Zachrisson var mannen som uppfann sportreportaget i tv.  

SVT Sport

Idén till att göra en dokumentär om honom kändes självklar. Göran arbetade fortfarande, nyss fyllda 80, med att kommentera golf. Jag ville skildra hans passion för yrket och samtidigt berätta ett stycke spännande TV-historia. Vi börjarde spela in sommaren 2018 och tanken var att jag skulle följa honom i ett år.

Under inspelningen hände saker som delvis ändrade filmens inriktning. Göran åkte fast för rattfylla och fick inte arbeta i väntan på rättegång och dom. Dessutom var hans yngste son svårt sjuk i cancer. Jag klev kort och gott in i det värsta året i Göran Zachrissons liv. Dessa mörka partier finns med i filmen.

Men det är framför allt ”Zaches” enorma livsgärning inom televisionen som jag vill lyfta fram. Det finns över 2 000 träffar på Göran Zachrissons namn i SVT:s arkiv. Många av hans gamla reportage ligger ljusår före mycket av det som sänds i dagens TV. Han hade ett mod och en berättarlust som som imponerar på mig och som än idag känns nyskapande.

Se hela dokumentären om Göran Zachrisson på SVT Play.

Hela dokumentären:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet