Ingemar Stenmark överlämnar Kristallens Hederpris till SVT-programledaren Ann-Britt Ryd Pettersson. Foto: Sören Andersson/TT

Kristallens hederspris till Ann-Britt Ryd Pettersson

Uppdaterad
Publicerad

1980 skrev SVT:s Ann-Britt Ryd Pettersson historia, när hon blev tv-sportens första kvinnliga programledare och reporter.

Nu, 38 år senare, prisas hon med Kristallens hederspris.

– Jag blev väldigt rörd när Anders Knave (juryns ordförande) ringde och berättade detta för mig, säger hon till SVT Sport.

I slutet på 70-talet hade Radiosporten anställt sin första kvinnliga programledare för Sportextra, Mildred Eriksson. 1978 började Eleonor Ekström på Göteborgs Posten och på ytterligare några få lokaltidningar fanns det kvinnliga sportjournalister.

Men på SVT:s TV-sporten (i dag SVT Sport) arbetade bara män redaktionellt.

SVT Sport

Stjärnkommentatorn Sven ”Plex” Petersson var en av de som drev på för en nyrekrytering.

– Jag hade jobbat en kort period på SVT:s Östnytt när annonsen kom ut, en av killarna på redaktionen tipsade mig. Det var många som sökte, många som inte var journalister också men jag hade gått journalisthögskolan och hade fördel av mitt stora idrottsintresse. När de testade mig hade jag såklart koll på ”Gre-No-Li” och annat, säger Ann-Britt Ryd Pettersson.

Det svenska TV-priset Kristallens hederspris går nu alltså till Ann-Britt Ryd Pettersson efter en lång och historieskrivande karriär.

Läs SVT Sports blogginlägg om Ann-Britt Ryd Pettersson här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet