Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Domare från innebandy, ishockey och fotboll. Foto: Bildbyrån

Larmet: Domarbrist i Sverige: ”Är jätteorolig”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder domarbrist i Sverige.
I samtliga sex idrotter som SVT Sport tittat på är det redan så – eller på väg ditåt.
– Jag är jätteorolig, säger Thore Johansson, ordförande i Svenska Fotbolldomareförbundet.

SVT Sport har talat med domaransvariga i sex av våra största lagidrotter (fotboll, ishockey, handboll, innebandy, bandy och basket).

Samtliga berättar att det råder någon form av domarbrist, eller att man ser en stor risk att det kan vara på väg ditåt.

– Jag är jätteorolig för att vi inte får tillräckligt med domare, säger exempelvis Thore Johansson, ordförande i Svenska Fotbolldomareförbundet – där man bland annat rapporterar att det exempelvis råder en stor domarbrist i flera av de norrländska fotbollsförbunden.

Tvingas flyga domare

Just Norrland är ett problemområde inom flera idrotter, rapporterar flera som SVT Sport talat med. Inom handbollen och basketen tvingas man exempelvis flyga upp domare från södra Sverige, vilket gör att det blir dyrare för klubbarna.

Anledningarna till domarbristen är flera. Men det är framför allt två anledningar som återkommande nämns.

Hårdare klimat

En av dem är att det blir en ond cirkel. Eftersom det blir allt färre domare tvingas de domare som finns döma fler matcher – vilket gör att de till slut ledsnar eftersom det tar så mycket tid i anspråk. Och det ger ringar på vattnet och kan få negativa konsekvenser även för spelarna.

– I vissa matcher tvingas vi ha domare som dömer två matcher per dag, berättar Joel Hansson, domaransvarig på svenska ishockeyförbundet.

Vad får det för konsekvenser?

– Det blir ju en insats för domarna, som inte kan prestera optimalt i varje match.

Den andra anledningen, som nämns av i princip alla, är att klimatet mot domarna hårdnat. Det är ofta en vardag med klagomål, hat, hot – och i vissa fall rent våld.

Ofta många som utbildas

Det gör att många helt enkelt inte orkar. Framför allt har det gjort att det är svårt att få nya domare att fortsätta. Många rapporterar att det ofta är ganska gott om nyutbildade domare, men att många slutar redan efter ett eller två år. Och det beror ofta på att de inte orkar fortsätta i den utsatta miljön, då man som ny (och ofta ganska ung) inte klarar av det tuffa klimatet.

– Förr hade man mer respekt för den svartklädda damen eller herren i mitten, men det har man inte i dag, säger Thore Johansson.

Infört fair play-tabeller

Men det jobbas för att komma till rätta med domarbristen, på många olika sätt. I flera sporter jobbar man med olika sorters mentorskap, så att nya domare har någon slags fadder eller bollplank.

Och i ett par fotbollsdistrikt, till exempel Göteborg där man har varit extra utsatt för hot och våld mot domare, har man infört ett system med fair play-tabeller. Lag med för hög poäng kan då straffas, i slutändan med poängavdrag och till och med uteslutning.

Reportage: Svensk idrott har brist på domare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reportage: Svensk idrott har brist på domare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer