Foto: Bildbyrån/SVT Bild

SVT Sport nominerade till internationellt tv-pris

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har nominerats till ett internationellt tv-pris för sin jämställda sportbevakning.

Det handlar om ”SVG Europe Women Award for Diversity in Sports TV”.

– Att nomineras till detta pris är ett internationellt erkännande av vårt arbete och något jag är väldigt stolt över, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

Totalt 23 bidrag i fem olika kategorier ska på galan ”Sports TV Awards 2020” prisas för att de har fört sportjournalistik i tv framåt.

SVT har nominerats i tre kategorier. Ett av dem är ”SVG Europe Women Award for Diversity in Sports TV” för jämställd sportbevakning.

SVT Sport

– I början var det få som trodde att en jämställd sportbevakning var en realistisk målsättning. I dag vet vi att det går och att det är en enorm framgångsfaktor med fler egna nyheter, mer livesport att sända, en kraftigt ökad digital publik och stora konkurrensfördelar, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, och fortsätter:

– För något år sedan möttes vi av skepsis när vi berättade om vårt arbete med en jämställd sportbevakning. I dag lyfts vi på SVT Sport fram som förebilder internationellt och vi efterfrågas ofta som föreläsare hos olika tv-bolag runt om i Europa. Vi upplever också att succén med fotbolls-VM i Frankrike skapade ett ännu större intresse hos media för bevakning av damidrott.

”Världsledande produktion”

De andra två priserna heter ”Outstanding Production Achievement” för framstående och utvecklande produktionsätt, samt ”One Planet Award for Sustainability in Sports TV” som belönar miljövänlig och effektiv sportproduktion.

I SVT:s fall för produktionerna från alpina-VM i Åre 2019 och skidskytte-VM i Östersund samma år.

– Jag är otroligt stolt över ett litet land som Sverige och ett litet bolag som SVT är drivande i produktionssätt som är världsledande för att skapa en hållbarhet för nästa generations tv-tittare och tv-medarbetare, säger Adde Granberg, teknikdirektör på SVT.

Tidigare i år belönades SVT Sport för sin jämställda sportbevakning när de tog emot det Svenska Jämställdhetspriset 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet