Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Ferry och Håkan Loob har båda vunnit OS-guld Foto: Bildbyrån

SVT:s experter om OS-beskedet: ”Ett OS-guld är som ett nobelpris”

Uppdaterad
Publicerad

OS är tillbaka i SVT från och med 2026. Något som glädjer SVT:s experter.

– Det är 16 dagar av eufori, säger Håkan Loob.

–  Ett OS-guld är som ett nobelpris, säger Björn Ferry.

Björn Ferry tog OS-guld i skidskyttarnas jaktstart 2010 i Vancouver. Han menar att det är det största han upplevt i livet.

– För mig är det det största jag har upplevt i livet. Ett OS-guld är som ett nobelpris. Om jag möter en beduin i öknen och säger att jag har vunnit ett OS-guld så skulle den förstå att det är stort, säger han.

SVT Sport

– Det är stort. En jätterolig nyhet. Det måste man säga. För alla på tv-sporten, tittarna och de aktiva. Jag tror det är något som nästan alla tycker att är en bra nyhet.

Håkan Loob var med och vann guld i Ishockey i Lillehammer 1994. Han menar att OS är mycket större än ett VM.

– Det är där det ska avgöras, och stora fina medaljer ska delas ut. Fokus ligger på att kunna prestera och formtoppa just till OS. Det blir ju nästan 16 dagar av eufori när medaljerna ska delas ut, och vi får ta del av det på SVT. 

– Jag är otroligt glad för det svenska folket, men också för alla idrottsutövare. De ser ju OS som det största som finns. Att få titta på det i SVT kommer vara alldeles fantastiskt, säger Håkan Loob.

Mathias Fredriksson har ett brons från stafett i Turin 2006. Även han gläds åt beskedet.

– Det känns personligen väldigt kul, och jag tror merparten av Sveriges befolkning också tycker det.

– Personligen har jag inga bra minnen. Jag blev alltid sjuk. Men OS 2006 när Sverige tog två OS-guld i sprintstafett, både herr och dam, inom 20 minuter, det tyckte jag var fantastiskt att uppleva på plats.

Klipp: Sverige tar OS-guld i Lillehammer 1994

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet