Internets genomslag har orsakat en maktförskjutning i samhället där nya grupper har stigit i status och fått en röst, enligt nätforskaren Elza Dunkels. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

SVT Sports kommenteringsregler: En schysst ton och fair play

Uppdaterad
Publicerad

Ibland behöver man påminnas om det självklara. Därför berättar vi här vad som är okej att skriva i våra kommentarsfält på sociala medier och vad som inte är det.

Vi älskar sport. Att bevaka, titta på och prata om sport. Fair play inom idrotten är som en filosofi där man visar respekt för motståndaren och för de uppsatta reglerna. Detsamma gäller i kommentarstrådarna på våra sociala konton.

Vårt mål är att alla ska känna sig välkomna att delta i våra samtal och att diskussionerna förs i ett schysst tonläge. SVT har ett demokratiskt uppdrag och vi vill ha ett öppet samtal där man respekterar varandras åsikter.

SVT Sport

SVT Sports konton på Facebook, Instagram och Twitter har tillsammans knappt en halv miljon följare. Det är ett härligt rum för alla oss som älskar sport. Men även här byggs emellanåt en tuff jargong och ett högt tonläge upp. För oss är det viktigt att vi alla är schyssta mot varandra och att fair play råder på sociala medier. Du som skriver har själv ansvar för att dina kommentarer följer våra regler. Ser du en kommentar som bryter mot våra kommenteringsregler är vi tacksamma om du både anmäler kommentaren och uppmärksammar oss på den. 

Kommentarer som vi inte accepterar:

  • Vi tillåter inte aggressiva kommentarer eller personliga påhopp, hot eller förtal i våra kommentarsfält. Vi polisanmäler alla hot mot oss eller mot andra, samt kommentarer som kan utgöra hets mot folkgrupp. Det senare kan handla om att man skriver nedsättande saker om grupper utifrån t ex nationalitet, etnisk härkomst, tro eller sexuell läggning.
  • Vi tillåter inte kommersiella budskap.
  • Vi vill att kommentarerna i en diskussion håller sig till ämnet för posten. 
  • I SVT:s uppdrag ingår att stå upp för alla människors lika värde. Det innebär bland annat att varje individ har rätt att bedömas utifrån sina egna handlingar. Vi tillåter därför inte inlägg eller kommentarer som syftar till att nedvärdera grupper utifrån exempelvis kön, hudfärg, etnicitet eller sexualitet.  
  • Inlägg som bryter mot lagen eller kränker annans upphovsrätt är inte tillåtna.  
  • Vi har en restriktiv hållning när det gäller länkar i kommentarsfälten eftersom vi inte har möjlighet att läsa igenom allt som länkas till eller kontrollera upphovsrätten. Vi raderar därför alla kommentarer som innehåller länkar till bloggar, forum eller andra plattformar där vi inte kan överblicka helheten. Även länkar till politiska kampanjsidor och länkar till kommersiella budskap raderas.  
  • Vi tillåter inte bilder i våra kommentarsfält. Detta eftersom vi inte kan kontrollera upphovsrätten för bilderna.
  • Användare som bryter våra kommenteringsregler kan komma att blockeras från våra sociala medier-konton.
  • Vi tillåter inte att man sprider rykten eller privata uppgifter om namngivna eller på annat sätt utpekade personer. 
  • Kommentarsfälten är en plats för dialog, de ska inte användas som en megafon för en politisk åsikt eller ideologi. Vi tar bort kommentarer som publiceras upprepade gånger och tillåter inte ”kampanjande” där samma kopierade text postas många gånger. 

Men hörrni, jag har väl rätt att säga vad jag tycker?

Ja, men inom vissa gränser. I regeringsformen står det att yttrandefrihet är ”frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Yttrandefriheten regleras i Sveriges grundlag och garanterar medborgarnas rättigheter i förhållande till staten. Det är en av förutsättningarna för ett demokratiskt samhälle. Men det finns ändå lagliga gränser för vad som är okej att uttrycka och inte. Till exempel är hets mot folkgrupp och förtal brottsligt.

Yttrandefriheten innebär inte heller att alla har rätt att uttrycka sin åsikt var som helst – det är alltså ingen rättighet att få uttrycka sig i de kanaler som SVT ansvarar för. På våra konton bestämmer vi helt enkelt.

Om ni tar bort kommentarer, är inte det censur?

Nej, på våra konton bestämmer vi. Det kallas moderering. Vi har valt att lägga ribban högre än vad lagen kräver eftersom vi vill ha ett trevligt samtalsklimat där alla känner sig trygga och vågar uttrycka sina synpunkter.

Vad gör jag om jag sett en kommentar som inte är okej?

Ser du något som inte hör hemma i kommentarsfältet kan du skriva ett privat meddelande till oss direkt på Facebook, Instagram eller Twitter. Det är vi mycket tacksamma för!

Vad gör ni med inlägg som bryter mot lagen?

Inlägg som bryter mot lagen (exempelvis hot eller hets mot folkgrupp) tas bort och anmäls till polisen. I arbetet med modereringen döljs och raderas inlägg som klart bryter mot kommenteringsreglerna och i vissa fall blockeras även användare (där det går att blockera).

Kort sagt; tyck gärna olika – men låt oss vara schyssta i samtalen. Fair play helt enkelt.

SVT Sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet