• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

SVT Sports profiler hyllar kvinnliga förebilder

Publicerad

I dag hyllar SVT Sports profiler sina kvinnliga förebilder den Internationella kvinnodagen till ära.

Det har nu gått 100 år sedan den 8 mars blev den Internationella kvinnodagen.  Under denna dag uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Bland annat belyser Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, i ett blogginlägg i vilken utsträckning SVT lyckats med en jämställd sportbevakning.

Förutom att dagen syftar till att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen så adresseras denna dag extra mycket kärlek till kvinnor.

SVT Sports profiler stämmer in i hyllningskören och skickar hälsningar till de kvinnor som på olika sätt inspirerat dem.

Yvette Hermundstad, programledare:
”Kloka, skarpa, roliga, vackra Mormor är min absoluta förebild genom livet.

Inspirerande i förmågan att omfamna allt och alla, att som ung lyckas ta hand om gården/barnen samtidigt ha ett eget yrkesliv och att som 97-åring ha fullständig koll på världsläget, nutiden, förmedla historiken till alla oss barnbarn, barnbarnsbarn – alltid med humor och värme.

Momma är med från någon härlig stjärna och guidar mig precis varje dag!”

Mats Nyström, programledare:
”Mina kvinnliga kollegor på SVT Sport som i olika roller sakta men säkert brutit mark och inspirerat andra yngre förmågor att våga satsa på sitt drömjobb.”

AnnaMaria Jansson, kommentator:
”Min förebild är min farmor Anna-Greta. Hon är den starkaste jag vet, både på in- och utsidan och hon har inspirerat mig sedan alltid. Hon sätter sina egna ramar, hon vet vad som är viktigt, hon bestämmer själv.”

Jane Björck, reporter:
”Älskade MAMMA, tack för att du är den bästa och vackraste av förebilder. Ditt enorma hjärta har inga gränser. Ditt självklara sätt att lyfta oss, och värna om alla människors lika värde, och att alltid möta oss alla med vidöppen famn är min ledstjärna i livet. Det bär jag alltid med mig.”

Stephan Wilson, profil:
”Jag skulle vilja hylla Sonia Johannesson som åkte Vasaloppet senast 2015 vid 68 års ålder. Jag var reporter på Vasaloppet det året, så vi hade lite kontakt och har det fortfarande men redan 1965 åkte hon tillsammans med sin väninna och på den tiden fick kvinnor inte åka Vasaloppet. Så Sonia var & är långt före sin tid :-) och är en inspiration för oss alla.”

Pernilla Wiberg, expert:
”I dag på Internationella kvinnodagen vill jag hylla vår svenska utrikesminister, Margot Wallström. Hon är en tuff snygg tjej som vågar stå upp emot många manliga kollegor med kvinnlig list och finess, speciellt inom den utländska politiken. Jag har bott i södra Frankrike/Monaco i snart 23 år och vet vad det innebär och vilka hinder som måste passeras på vägen.”

Dusan Umicevic, reporter:
”Min mamma, Milka. Den snällaste, starkaste och envisaste människan jag känner.”

Frida Östberg, expert:
”Mamma 'Kicki', min vän och stora förebild. En urkraft av självklar kärlek och värme till sin omgivning, du är en lysande stjärna på min himmel. När jag idag är mamma själv till vår 2,5 åriga dotter inspireras jag dagligen av dig och samtidigt min och Andreas dotter Wiljas självklarhet till att hon äger precis som hon är ❤.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer