Foto: SVT

Två SVT Sport-program nominerade till internationellt tv-pris

Publicerad

Korrespondenternas ”Rätten att spela boll” är nominerat till pris i sport- och filmfestivalen i Milano. Programmet är nominerat i kategorin Movies and TV Football – Short tillsammans med program från bland annat Brasilien, Tyskland, Kina och Italien. Även ”Hockeyns historia” är nominerat, i kategorin Documentary Team Sport. Prisutdelningen sker den 30 oktober.

”Rätten att spela boll”, ett program som gjordes av Korrespondenterna och SVT Sport, berättade om flickors möjlighet att spela fotboll i Kamerun, Storbritannien och Brasilien.

– Det är jätteroligt att programmet uppmärksammas. Det kändes viktigt att i samband med sommarens fotbolls-VM visa hur villkoren ser ut för unga tjejer runtom i världen. Vi fick möta samma höga ambition inom fotbollen, men helt olika förutsättningar. Tillsammans med Korrespondenterna fick SVT Sport möjlighet att belysa ämnet på ett nytt sätt och vi är glada för det fina mottagandet, säger SVT Sports projektledare Christoffer Braw.

”Hockeyns historia” fick stor uppmärksamhet

”Hockeyns historia” är en resa genom ett svenskt 1900-tal med fokus på pionjärerna som gjort sporten till vad den är i dag. Dokumentären sändes i tre delar och fick stor uppmärksamhet när den hade premiär i våras. Bakom programmet står Jens Lind och Albert Svanberg.

– Det är jättekul att människor i andra länder som inte har ishockey som något bärande kan uppskatta vad vi gör här i norr, säger Jens Lind. Det finns tydligen en kraft i berättelserna som håller. Det är roligt att bli uppmärksammad i den hårda internationella konkurrensen. Och med en sport som för många inte är så bekant.

Lind har tidigare prisats flera gånger på festivalen i Milano och bland annat vunnit första pris för dokumentärerna ”Solskensolympiaden” och ”Pappa Dallas”.

FICTS är en sammanslutning av 120 medlemsländer och erkänns av IOK som det ”internationella förbundet för sporttelevision”.

Här finns programmen:
Korrespondenterna – Rätten att spela boll
Hockeyns historia

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Salming på nålar Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer