Svenska taekwondoförbundet utkastat

Publicerad

Det svenska taekwondoförbundet har återigen blivit utkastat ur Europeiska taekwondounionen (ETU). Sverige ska överklaga – men OS-hoppen Elin Johansson och Nikita Glasnovic kan fortsätta tävla internationellt, trots uteslutningen

Sverige och ETU inte är överens om hur verksamheten ska vara organiserad, vilket också var orsaken till uteslutningen för ett år sedan. Det internationella förbundet WTF, som ETU lyder under, godkänner inte samröre med det andra internationella förbundet ITF. I Sverige har grenarna i WTF och ITF verkat tillsammans sedan Svenska taekwondoförbundet (STF) bildades 1997.

I oktober förra året återinvaldes Sverige som fullvärdig medlem i ETU efter en överenskommelse som innebär att grenarna inom WTF och ITF separeras i olika sektioner i STF.

Genom den nya uteslutningen bryter ETU mot överenskommelsen som slöts då, hävdar Stefan Lindeberg, ordförande för Sveriges olympiska kommitté (SOK).
– Det svenska förbundet hade fått på sig till årsmötet i april att lösa det här, säger han till TT.

OS-aktuella får tävla

Skälet till att ETU stänger av STF igen är enligt STF-ordföranden Johan Nilsson att det finns en falang inom ETU som vill kullkasta överenskommelsen.
– De har misslett ETU med en mängd olika påståenden, bland annat att det skulle kunna gå fortare för oss att separera de olika grenarna. Men vi måste ju följa de demokratiska reglerna, det är inte möjligt att genomföra förändringen förrän vid ett ordinarie årsmöte, säger Nilsson till TT.

Elin Johansson och Nikita Glasnovic har klarat det internationella OS-kvalet och väntar på att bli formellt uttagna av SOK. Deras OS-start påverkas inte av uteslutningen, det uppger även ETU i ett pressmeddelande på Facebook.
– Där känner jag ingen oro. I OS tävlar de inte för det svenska taekwondoförbundet utan för den nationella olympiska kommittén, säger Lindeberg.

Ska överklaga

Mario Glasnovic, tränare för Nikita Glasnovic, beskriver ändå situationen som ”jättejobbig”.

– Det är inte ett sådant här besked man vill ha sex månader före OS. Man känner sig osäker och det är svårt att planera. Vårt förbund skulle ha löst det här för två år sedan.

När STF får det officiella avstängningsbeslutet kommer man att överklaga. Så länge ETU:s uteslutning gäller är alla svenska taekwondospelare utstängda från internationella tävlingar.

Fakta: Bakgrund till taekwondoavstängningen

Visa

Svenska taekwondoförbundet (STF) bildades 1997. Sedan dess har grenar anslutna till de olika internationella taekwondoförbunden WTF (med ETU som europeiskt kontinentalförbund) och ITF verkat inom STF. WTF godkänner dock inte att WTF- och ITF-grenar finns i samma organisation. Enligt ordföranden i STF, Johan Nilsson, har trots det ett dussintal europeiska nationsförbund en liknande organisation som den svenska.

ETU uppmärksammades 2014 på hur STF var organiserat och beslöt i januari 2015 att stänga av STF.

I oktober 2015 slöts en överenskommelse om att STF skulle dela upp WTF- och ITF-grenarna i olika sektioner inom förbundet. Detta skulle ske vid årsmötet i april 2016. Avstängningen mot STF hävdes.

Nu bryter ETU överenskommelsen och stänger av STF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer