15-åriga Marta Kostyuk gör sensation i Melbourne och har nått tredje omgången i Australian Open. Foto: TT.

15-åring sensation i Australien – tackar Federer för stödet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 20 år har en 15-åring gått till tredje rundan i Australian Open. Marta Kostyuk besegrade hemmaspelaren Olivia Rogowska med 6-3,7-5. Den 521-rankade ukrainskan spelar sin första Grand Slam och har heller aldrig deltagit i en WTA-turnering. 

– Jag vill bara spela min bästa tennis, säger Kostyuk, enligt AP.

Kostyuk, som tränas av sin mamma, vann juniorturneringen i Australien förra året och fick ett wildcard till kvalet, där hon vann tre matcher och kvalade in till huvudturneringen.

Där fick hon uppmärksamhet direkt efter att ha slagit ut meriterade, 25-seedade Peng Shuai, i den första omgången.

Australian Open

Efter vinsten i juniorklassen förra året tog hon kontakt med den förre världstrean Ivan Ljubicic som nu tränar Roger Federer och utveckligen har gått framåt med stormsteg.

– Ivan hjälper mig alltid när vi ses, säger Kostyuk och berättar om mötena med Federer.

”Verkligen pratat med Roger, inte bara hälsat”

– Vad det gäller Roger har vi pratat med varandra två gånger. Du vet, verkligen pratat och inte bara hälsat och frågat hur man mår. Det har varit trevligt, säger den hårdslående ukrainskan.

I nästa omgång väntar ett helukrainskt möte med världsfyran Elina Svitolina. Svitolina har respekt för Kostyuk.

”Som en huvudlös kyckling”

– Hon har ingenting att förlora och går på allt. Hon är som en huvudlös kyckling, bekriver Svitolina den yviga spelstilen. I dagens match hade Kostyuk en hemsk statistik med 45 egna misstag mot bara 22 vinnande slag men kunde ändå hantera pressen.

Kostyuk tycker att hon spelar bättre och bättre för varje match och ser en chans mot Svitolina.

– Jag kommer bara att njuta och ska försöka spela min bästa tennis, säger 15-åringen.

Spelat in minst 900 000 kronor i Melbourne

Innan hon kom till Melbourne hade Kostyuk spelat in 55 000 kronor. Nu är hon minst garanterad 900 000 kronor. Och pengarna ska spenderas.

– Jag ska köpa en del presenter till min familj, jag har en stor familj och så köpa en del saker till mig själv, säger hon enligt BBC.  

Hennes låga ålder gör att antalet turneringar i år är maximerat till tio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet