Rebecca Peterson under en match i slutet av augusti. Foto: Bildbyrån

Peterson gör comeback efter skadan: ”Kommer bli ett bra år”

Publicerad

Sveriges bästa tennisspelare har inte spelat en match sedan i september.
Nu är Rebecca Peterson, 23, tillbaka – och kliver direkt in i hetluften i Australian Open.
– Det är alltid annorlunda efter att man har slagit igenom och flera vet vem man är, säger hon till SVT Sport.

I slutet av september tvingades Peterson avbryta sin Asienturné på grund av en skadad vänsterfot. Svenskan åkte hem och har inte spelat en match sedan dess eftersom rehabiliteringen har tagit längre tid än förväntat.

Men i början av nästa vecka gör stjärnan, som är rankad 62:a i världen, comeback i Australian Open.

Bokstavligt talat tillbaka i hetluften, eftersom det väntas bli extremvärme och kanske så hett som 40 grader i Melbourne. Arrangören har därför ändrat reglerna och lagt in en tio minuter lång paus mellan andra och tredje set i dammatcherna, och en lika lång paus för herrarna mellan tredje och fjärde set.

– Jag har redan varit här i en vecka för att anpassa mig till värmen och få spela utomhus. Det här är ju motsatsen till vädret i Sverige, men jag trivs i värmen och har inga större problem med det, säger Peterson till SVT Sport.

Hur mycket påverkas man som spelare av värmen?

– Givetvis så kämpar vi allihopa när det blir så extrema förhållanden. 40 grader är ju fruktansvärt varmt, men det är lika för alla och det handlar om vem som kan hantera det bäst helt enkelt. Jag brukar hantera det ganska bra.

Stora pengar i tävlingen

Peterson går direkt in i huvudturneringen och möter Sorana Cirstea i den första omgången. Det blir första gången hon ställs mot rumänskan som är rankad 84:a i världen.

Även om 23-åringen skulle bli utslagen direkt så är hon garanterad cirka 320 000 kronor i prispengar.

Australian Open är årets första grand slam.

– Det är ett nytt år, en ny tävling och allting börjar om från noll. Jag är väldigt positiv och ser fram emot veckan som kommer. Jag är väldigt glad över att vara här, säger Peterson.

”Tuffare efter att man slagit igenom”

Är du helt återställd i foten?

– Ja, det skulle jag nog säga. Nästan. Man önskar alltid att man kunde ha lite fler träningstimmar i sig, men det har i alla fall känts bra på träning och det är det viktiga.

Vad har du för målsättning med året?

– Mitt största mål är att hålla mig skadefri nu eftersom jag haft en hyfsat långvarig skada. Jag vill fortsätta utvecklas och bli bättre på allt. Jag är motiverad och tror på mig själv. 2019 kommer att bli ett bra år.

Har du några konkreta mål rent rankningsmässigt?

– Det är alltid annorlunda det andra året efter att man har slagit igenom och tagit sig in på topp 100. Det är flera som vet vem man är och då blir det tuffare. Men om jag bara fortsätter i den riktningen jag har gått nu så ser jag positivt på året, säger Rebecca Peterson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer