Foto: TT Nyhetsbyrån

Davis Cup blir tennis-VM

Uppdaterad
Publicerad

Istället för nuvarande Davis Cup vill Internationella tennisförbundet komprimera turneringen till att spelas under en vecka i november. Där får 18 lag göra upp om titeln.

Davis Cup-konceptet håller på att förändras. Internationella tennisförbundet meddelade idag att de ställer sig bakom ett förslag att förändra Davis Cup. Det nya formatet kan komma att börja gälla redan 2019.

– Jag tror att det är positivt. Problematiken är att de bästa inte har spelat då det har legat fel. Men med mer prispengar och att det är under en vecka så tror jag att det kan få tillbaka statusen. Till exempel att Novak Djokovic och Roger Federer inte har spelat de senaste åren, säger Thomas Wallén, Svenska Tennisförbundets ordförande, till SVT Sport.

Nya Davis Cup, också kallat ”VM i tennis” skulle spelas under en vecka, samma vecka som Davis Cup-finalen traditionellt sett har spelats. 18 lag möts i ett gruppspel följt av kvartsfinaler. Varje match består av två singelmatcher och en dubbel.

16 av lagen skulle automatiskt kvalificeras och ytterligare två lag skulle väljas ut.

– Vi håller på att kämpa oss upp till den högsta divisionen och vi är på god väg. Vi ligger i division ett och behöver ta oss upp till den högsta divisionen men vi hoppas att vi ska kunna få vara med, säger Wallén.

ITF:s president David Haggerty säger att ”det är en game-changer för ITF och för tennis”.

ITF kommer att rösta om förslaget på årsmötet som hålls i augusti i Orlando. För att det ska gå igenom krävs två tredjedelar majoritet.

Sverige möter Portugal i Davis Cup i april.

Davis Cup startade år 1900.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.