Bernard Tomic blev blåst på en halv miljon kronor eftersom arrangören inte tyckte att han bjöd till ordentligt. Foto: Bildbyrån.

Djokovic försvarar straffade Tomic: ”Orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Australiern Bernard Tomic fråntogs sina prispengar i Wimbledon för att han spelade för dåligt.

Ett märkligt beslut, enligt världsettan Novak Djokovic.

– Han har förtjänat sin rätt att vara i den här turneringen, säger serben till AFP.

Stjärnan Novak Djokovic ifrågasätter kraftigt beslutet att frånta Bernard Tomic dennes prispengar efter förlusten mot Jo Wifried-Tsonga i den första omgången av Wimbledon.

– Jag tycker det är orättvist att ta ifrån honom alla prispengar, säger den serbiske världsettan enligt AFP.

Anledningen till att australiern inte fick sin summa på 525 000 kronor var för att All England Club, som arrangerar Grand Slam-turneringen, ansåg att han inte nådde upp till den nivå av professionalitet som krävs i Wimbledon.

Tomic, som efter matchen hävdade att han ”gjorde sitt bästa men spelade jättedåligt”, förlorade med 2–6, 1–6, 4–6 i en match som var över på bara 58 minuter.

”Han har jobbat hela året för att komma hit”

– Jag måste se hur han uppträdde och rörde sig på banan. Hur mycket han ansträngde sig. Men han har förtjänat sin rätt att vara i den här turneringen. Han är en topp 100-spelare, säger Djokovic och fortsätter:

– Han har jobbat hela året för att komma hit. Han förtjänar det mesta av prispengarna.

Djokovic är ordförande i ATP:s spelarråd och understryker att förmildrande omständigheter kan ligga bakom Tomics klara förlust.

– Det är inte en trevlig upplevelse för publiken och det finns andra spelare som kanske skulle vilja vara i hans position och kämpa för att ta sig till andra omgången. Men han spelade ändå mot Tsonga som är en väldigt bra grässpelare.

Novak Djokovic besegrade på fredagen polacken Hubert Hurkacz med 3–1 i set och är klar för den fjärde omgången i Wimbledon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.