Novak Djokovic hade problem med kontaktlinserna i kvartsfinalen Foto: TT Nyhetsbyrån

Grus i ögonen men inte i tennismaskineriet

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic vann tionde raka matchen mot Milos Raonic i kvartsfinalen i Melbourne. Världstvåan som älskar Australian Open hade inga problem att städa av Raonic. Serben tappade inget servegame och vann komfortabelt med 6-4,6-3,7-6

Raonic hade imponerat i Australien innan detta möte. Kanadensaren, född i Montenegro, hade inte tappat ett enda servegame. Men det var innan han ställdes mot den serbiske tennismaskinen Djokovic.

– Det kändes perfekt i de första seten. Jag kände mig säker i servandet och returerna, sa en nöjd Djokovic, som nu är framme i sin 37:e Grand Slam-semifinal.

Australian Open

Djokovic enda problem i matchen var hans kontaktlinser. Under ett par game i tredje set tappade han spelet. Förklaringen var enkel. Hans hade grusiga ögon och tvingades gå av plan och byta linser.

– Jag ber om ursäkt till Milos och till publiken. Det var inget taktiskt drag utan jag bara behövde göra det, byta till nya linser, sa Djokovic efteråt.

50:e mötet med Federer väntar

Nu väntar ett gigantmöte i semifinalen, en klassiker mot Roger Federer. Det blir det 50:e mötet spelarna emellan. Djokovic har ett överläge på 26 vinster mot Federers 23.

– Låt den bäste vinna. Jag har stor respekt för Roger, mötena med honom och Rafa har gjort mig till den spelare jag är, säger Djokovic om semifinalen.

– Jag är imponerad av hur Roger spelade idag. Vi har sett honom göra det där tidigare (schweizaren räddade sju matchbollar i sin semifinal) och det är det som gör honom till den spelare han är.

Grät över Kobe Bryant

De senaste dygnet har många stora idrottsnamn fått uttala sig om basketspelaren Kobe Bryants tragiska bortgång. Så även Djokovic, som fick tårar i ögonen när han, för John McEnroe, berättade om saknaden av en vän.

– Han var en av de bästa genom tiderna. Han inspirerade mig och många andra runt om i världen. Jag hade en personlig kontakt med honom, han var min mentor och min vän. Det är hjärtskärande det som hänt honom och hans dotter.

Klipp: Djokovics tårar efter bortgångne Bryant

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet