Barbora Krejcikova och Katerina Siniakova firar dubbeltiteln i Wimbledon. Foto: TT.

Dubbelpar vann för avliden mästare

Uppdaterad
Publicerad

Barbora Krejcikova och Katerina Siniakova följde upp segern i Franska öpppna och vann dubbelfinalen efter att ha besegrat Kveta Peschke och Nicole Melichar med 6-4,4-6,6-0. De vann för en avliden mästare.

De 22-åriga tjeckiskorna blev första par att vinna junior- (2013) och seniortiteln.

Triumfen under lördagen kom 20 år efter att deras mentor Jana Novotna vann singeln i Wimbledon. Det finns ännu en koppling till årets turnering. Novotna slog ut Venus Williams, som slog ut Johanna Larsson i första omgången, i en tät kvartsfinal.

Novotna avled i cancer i november förra året, 49 år gammal. På begravningen fanns tennisprofiler som Petra Kvitova och Jan Kodes.

– Det är fruktansvärt att hon dog så ung. Att se föräldrarna tvingas gå på sin dotters begravning, sade Kodes.

Alla fyra i finalen födda i Tjeckien

– Jag är verkligen stolt och jag tror att hon (Novotna) skulle varit stolt också, säger Krejcikova efter en slängkyss mot himmelen till AP.

Det var ett stort tjeckiskt inslag i dubbelfinalen. Förutom vinnarparet är även Kveta Peschke från landet. Hennes dubbelpartner Nicole Melichar föddes i Tjeckien men flyttade tidigt till USA och är numera amerikansk medborgare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.