Foto: Bildbyrån

Efter kritiken – nu stöttar Djokovic Osakas beslut

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic har tidigare kritiserat japanska stjärnan Naomi Osakas mediabojkott.

Nu har Osaka dragit sig ur Franska öppna – och då är tonläget annorlunda från Djokovic.

– Jag har förståelse för hennes beslut. Hon har mina sympatier, och jag hoppas att hon kommer tillbaka starkare, säger Djokovic till nyhetsbyrån Reuters.

”Det är en del av sporten och en del av livet på touren. Det här är något vi måste göra, annars får vi böter.”

Så sa Novak Djokovic efter Naomi Osakas uttalade mediabojkott – där han han menade att det kan vara väldigt jobbigt att möta pressen, men att det inte är en anledning att avstå.

Några dagar senare står det klart att Naomi Osaka har dragit sig ur turneringen.

”Det är det bästa för turneringen, spelarna och mitt välmående”, skrev Osaka på Twitter i måndags.

Inte pratat med henne själv

Ett beslut som Djokovic nu stöttar.

– Jag stöttar henne, och respekterar hennes beslut. Jag har själv varit på kant med media flera gånger under min karriär, och vet hur det känns, säger Djokovic till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag har inte pratat med henne själv, men hon tog ett modigt beslut och jag är ledsen för vad hon går igenom, säger världsettan vidare.

”Hon är viktig för sporten”

Djokovic säger att han har förståelse för Osakas sätt att hellre uttrycka sig på sociala medier, i stället för i media.

– Media är en viktig kanal för oss att kommunicera med våra fans, men det är också en traditionell kanal. De senaste fem-tio åren har vi skapat våra egna plattformar på sociala medier för att göra det. Naomi är väldigt ung, och har vuxit upp med sociala medier. Jag kan förstå henne, och hon har mina sympatier, säger Djokovic. 

Djokovic hoppas att Osaka kommer tillbaka till sporten, så fort som möjligt.

– Hon är viktig för sporten, och är ett viktigt varumärke. Vi behöver ha henne tillbaka. Men hon känner sig själv bäst. Och behöver hon tid att reflektera och ladda om så ska hon göra det. Jag hoppas att hon kommer tillbaka starkare, säger Novak Djokovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.