Elias Ymer sitter fast på ett hotellrum i Melbourne. Foto: Bildbyrån

Elias Ymer efter en vecka i karantän: ”Jag vill bara komma ut”

Uppdaterad
Publicerad

Elias Ymer gladde sig åt att få spela tillsammans med lillebror Mikael i huvudturneringen i Australian Open. Men istället för att sparra med brorsan har han hamnat i hård karantän på ett hotellrum i Melbourne och får inte lämna det.

– Jag vill bara komma ut, säger Ymer till SVT Sport i Morgonstudion.

204:e-rankade Elias Ymer, som gick till huvudturneringen via kvalspel, var med på ett av planen där det fanns covid-19-smitta och alla spelare och ledare därifrån har nu satts i hård karantän i två veckor, vilket innebär att de inte får lämna rummet.

– Det är annorlunda, jag har aldrig varit inlåst så här länge i hela mitt liv. Det har gått en vecka nu idag. Det är en vecka kvar och vi ligger i, säger Ymer till SVT Sports programledare Rihaneh Rouhani i en videointervju i Morgonstudion.

Australian Open

Hotellrummet saknar fönster

Han för sköta all träning i det trånga hotellrummet. Maten ställs i en bricka utanför dörren.

– Jag har fått en cykel och lite vikter. Inga spelare har ens något fönster. Det är otroligt faktiskt, jag har aldrig varit i karantän i mitt liv.

Det är påfrestande att vistas i det trånga utrymmet.

– Jag känner lite stress, en annorlunda känsla när man inte ens känt luft och den australiska värmen är speciell att vänja sig vid, förklarar Elias.

Tennisspelarna har fått lättnader

Arrangören chartrade 17 plan för att ta spelare, ledare och domare till  turneringen, plan som landade den senaste helgen. Direkt när Ymer klev av planet kände han av det hårda reglementet.

– Det är en helt annan känsla i Australien jämfört med andra länder. De tar coronan på ett helt annat allvar. De har sagt att alla andra får sitta i karantän i sex månader. Direkt när vi kom hit fick vi åka till hotellrummet för att sitta här i två veckor och ingen får göra någonting. De har inte haft ett enda coronafall och så kommer vi tennisspelare, allmänheten får inte ens flyga in. Öppningen är bara gjord för tennisspelare. Vi är priviligerade och det måste vi ta vara på och då måste man följa reglerna, beskriver Ymer läget.

Hur går det att ladda?

– Jag såg så mycket fram emot att spela i en huvudturnering i en Grand Slam tillsammans med Mikael, två bröder du vet, och så hamnade jag i karantän och det är en udda sits men jag måste bara vänta ut det här och sedan får vi se. Efter det får jag träna i en vecka men man tappar en del även om det är lika för alla som sitter i karantän. Jag vill bara komma ut och känna på bollen lite, att få jogga lite. Tänk dig själv att vara på ett hotellrum i två veckor, ler Ymer.

Australian Open inleds 8 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet