Foto: TT Nyhetsbyrån

Federer: ”Det har varit värre”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt extremt hett i Melbourne.

Men det borde inte vara något problem enligt Roger Federer.

– Om du vill vara bland de bästa måste du spela under alla förutsättningar, säger han.

Tjeckiska kvalspelaren Denisa Allertova, rankad 130 i världen, är vidare i hettan i Australian Open.

Hon vann en tidig fredagsmatch mot Magda Linette, Polen, i två set, 6–1, 6–4.

Australian Open

Det första setet var över på 21 minuter. Storservande Allertova tyckte ändå att det var tufft i värmen, runt 40 grader, på Margaret Court Arena. Inför andra set kände hon sig kraftigt påverkad, och tappade de tre första gamen.

– Det kändes fruktansvärt. Jag vet inte vad som hände. Det var tufft med vädret, jag är glad att jag kunde komma tillbaka. Jag vet inte hur jag ska säga att jag mår nu.

”Det kan hända”

Värmeböljan har fått de största stjärnorna i världen att ifrågasätta säkerheten i Australian Open.

Men den regerande herrmästaren Roger Federer tonar ned det hela och säger att det är en del av spelet och att spelarna borde vara förberedda.

– Vi vet hur hett det kan vara här i Australien. Jag kommer ihåg när vi hade fyra dagar av 40-gradig värme i rad för några år sedan. Nu har vi två dagar i rad.

– Det är på ett sätt svårt att förbereda sig på det. Men du vet när du kommer hit att det kan hända.

Arrangören säger att turneringen är en av få som har en policy kring hur hetta ska hanteras. Det finns is, massa vatten och möjlighet till återhämtning i skuggan.

Martic vidare

Själv klarade Federer sig undan det värsta i torsdagens kvällsmatch på Rod Laver Arena, som han vann i tre raka set, men han säger att han spelat i betydligt värre temperaturer flera gånger.

– Visst, jag såg att andra spelare led. Så länge inget dåligt händer är allt bra.

Även kroatiskan Petra Martic är vidare till fjärde omgången. Martic firade sin 27-årsdag med att vinna mot den thailändska kvalspelaren Luksika Kumkhum med 6–3, 3–6, 7–5.

För 15-åriga ukrainskan Marta Kostjuk har det däremot tagit slut för den här gången. Hon kunde inte stå emot fjärdeseedade landsmaninnan Jelina Svitolina, som vann i två raka set, 6–2, 6–2.

– Hon har definitivt en ljus framtid, säger Svitolina efter matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet