Roger Federer visade ovanligt mycket känslor i nattens final (tog slut 23.55 svensk tid) i Indian Wells. Här skäller han på domaren. Foto: TT.

Federer om utbrotten: ”Försökte peppa mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Roger Federer var långt i från sitt vanliga kyliga jag när han förlorade finalen i Indian Wells mot Juan Martin Del Potro med 4-6,7-6(10-8),6-7(2-7).

För ovanlighetens skull hade han skägg och kom med ständiga utbrott mot domaren och var allmänt grinig. I andra sets tiebreak och ställningen 3-3 skrek Federer att bollen var ute och drämde racketen hårt i banan för att visa hur fel det var. Hawkeye gav dock domaren rätt. Federer reagerade inte med en min. 16 000 åskådare höll andan i solskenet.

Dramatiken kulminerade i andra sets tiebreak

Vid 6-5 trodde Federer att han hade servat hem det andra setet och var på väg till stolen för att sätta sig men Del Potro begärde en utmaning och fick rätt. Det bättrade inte på Federers humör. Del Potro gick sedan fram till en en matchboll vid 8-7 men Federer krånglade sig ur den situationen och vann tiebreaket med 10-8.

Vid 4-4 i skiljeset bröt Federer för första gången och skulle sedan serva hem matchen men brände tre matchbollar och dramat fortsatte vid 5-5.

Efter matchen var Federer väldig avvaktande när Del Potro rusade fram och kramade om honom vid nät och det dröjde till sist i tacktalet innan Federer nämnde sin motståndare.

– Jag försökte peppa mig själv för att skapa energi, säger Federer till AP om sina känslor.

”Vad i helvete hände?”

Även språkbruket denna dag var skarpt för att komma från den främste tennisambassadören. Federer stod inte heller att känna i det avgörande tiebreaket som han förlorade med 2-7 efter att bland annat ha gjort två dubbelfel.

– Jag skulle gärna vilja spela om det tiebreaket eftersom jag inte vet vad i helvete som hände, säger Federer.

Federer var obesegrad under 2018 och hade vunnit 17 raka matcher, personrekord för Federer, inför finalen, en svit Del Potro fick stopp på.

Publiken stortrivdes och fick se ett drama som höll för epitetet ”innehöll allt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.