Roger Federer. Foto: TT Nyhetsbyrån

Federer vann sin 20:e Grand Slam-titel

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande mästaren Roger Federer tog hem sin 20:e Grand Slam-titel när han vann finalen i Australian Open. Han slog kroaten Marin Cilic med 3-2 (6-2, 6-7, 6-3, 3-6, 6-1) i set.

Det blev en riktig rysare mellan världstvåan Federer och den nyblivna världstrean Marin Cilic. Kroaten spelade väl men lyckades inte bräcka den regerande mästaren.

Federer tog första set med 6-2, som pågick i endast 24 minuter. Cilic var märkbart nervös i början men lyckades få styr på nerverna och vann andra set med 7-6.  Resten av matchen var jämn. Federer tog hem tredje set med 6-3 och Cilic tog hem det fjärde med samma siffror, 6-3. Men i det femte och avgjörande setet körde Federer över Cilic med 6-1.

Australian Open

Historisk

Roger Federer slog rekordet med att delta i sin 30:e Grand Slam-final och vann sin 20:e Grand Slam-titel. Vilket ingen har lyckats göra förut. Det var en mycket berörd Federer som tog emot Norman Brookes challenge cup (pokalen).

– Jag är så glad. Helt otroligt! Nackdelen med att spela på kvällen är den långa väntan, jag har tänkt på matchen hela dagen. Det är skönt att det är över men jag är självklart glad över att vinna, säger Federer i arenaintervjun.

När han tackade Marin Cilic till en tredje plats på rankinglistan och hans team fick den regerande mästaren svårt att hålla tårarna tillbaka:

– Tack till alla som har gjort den här kvällen magisk för både familjer, spelare, alla team och publik. Tack!

Fem senaste herrsegrarna i Australian Open

2018: Roger Federer

2017: Roger Federer

2016: Novak Djokovic

2015: Novak Djokovic

2014: Stanislas Wawrinka

Flest Grand Slam-vinster i historien

Kvinnor:

1: Serena Williams         23

2: Steffi Graf                  22

3:Chris Evert                 18

3: Martina Navratillova   18

4: Margaret Court          11

Män:

1: Roger Federer            20

2: Rafael Nadal                16

3: Pete Sampras             14

4: Novak Djokovic          12

5: Björn Borg                  11

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet