Iga Swiatek trodde knappt att det var sant. Nu är hon vinnaren av Franska öppna. Foto: TT

Sensationen Swiatek vann Franska öppna utan att tappa set

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Iga Swiatek lyckades som oseedad vinna finalen mot Sofia Kenin med 6-4,6-1 och gick igenom turneringen utan att tappa ett set. Hon skrev ett stycke tennishistoria genom att bli första polska singelspelare (även herrar inräknat) att vinna en Grand Slam-turnering.

– Jag skrev en form av historia i dag, säger Swiatek.

Swiatek hade svårt att förstå vad hon åstadkommit.

– Det är galet. Jag vet inte vad som händer och jag är så lycklig att min familj till slut kunde komma hit och titta på mig. Det är överväldigande, säger en tagen Swiatek, efter att ha firat med en polsk flagga, i intervjun från centercourten Philippe-Chatrier.

– För två år sedan vann jag en junior-Grand Slam. Och nu är jag här. Det känns som om det är en så kort tid, funderar Swiatek och tackar arrangören för att turneringen överhuvudtaget kunde genomföras under coronapandemin.

”Jag har sett Nadal lyfta bucklan varje år – nu får jag göra det”

– Jag har sett Rafael Nadal lyfta bucklan varje år och nu får jag göra det, vilket är galet, säger Swiatek.

Hon svepte in en forehand och förde sedan handen för munnen och gick ner på knä för att ta in ögonblicket. Polskan är rankad som 54:a i världen och har bollat med världseliten de här två veckorna.

Som 54:a-rankad är Swiatek den lägst rankade någonsin på damsidan att vinna Franska öppna sedan rankingen infördes 1975. Till nästa rankinglista på måndag kommer Swiatek att göra ett jättelyft till 17:e plats.

Australian Open-vinnaren Kenin hämtade ikapp 0-3 till 3-3 i första set men Swiatek blev inte stressad utan kunde behålla fokus.

Swiatek är den yngsta damvinnaren på Roland Garros sedan Monica Seles 1992.

– Jag vill tacka alla i Polen som tittade på matchen. Jag vet att det är ganska galet där nu, säger Swiatek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.