Kim Clijsters är orolig inför Australian Open. Foto: TT

Förra världsettans uppmaning: ”Ignorera inte brandröken”

Uppdaterad
Publicerad

Kim Clijsters är orolig inför Australian Open.

Den fyrfaldiga Grand Slam-vinnaren tycker att arrangören har ignorerat riskerna med brandröken som svept in över Melbourne.

– Om det inte är möjligt att spela i de här förhållandena, vad är då poängen?, säger hon enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nästa vecka inleds huvudturneringen av Australian Open i Melbourne. Men under denna kvalvecka har tävlingen påverkats av den brandrök som sydöstra Australien är insvept i. I måndags fick kvalspelaren Dalila Jakupovic hjälpas av banan och avbryta sin kvalmatch efter att fallit ihop i hosta.

Den förra världsettan och fyrfaldiga Grand Slam-vinnaren Kim Clijsters, som 2012 lade av för andra gången, skulle egentligen gjort comeback under Australian Open men stoppas på grund av en knäskada.

Australian Open

36-åringen är ändå emellertid kritisk mot arrangören. Hon hade önskat att arrangören skulle ha förklarat hur de ska hantera riskerna med brandröken när huvudturneringen inleds. Belgiskan menar att spelarnas hälsa måste prioriteras.

– Om det inte är möjligt att spela i de här förhållandena, vad är då poängen? Om du inte kan spela bra tennis och vara fräsch nog att spela två timmar i den här miljön, eller till och med fyra-fem som männen kan göra, då kan man inte undvika eller ignorera problemet. De (arrangören) har senarelagt kvalmatcherna, men det kommer inte lösa luftkvalitén, säger hon enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Hade varit högljudd”

Rafael Nadal och Roger Federer var två av de stjärnor som i går spelade på en uppvisningsgala i Melbourne.

– Jag ställde upp för att samla in pengar och föra fram budskapet att det går att åka till Australien, sa Federer efteråt.

Nu möts stjärnorna av kritik över att de inte tagit till orda för de lägre rankade spelarna i turneringen.

– Om jag hade varit på plats hade jag varit väldigt högljudd och åtminstone pratat med styrelsen och turnerningscheferna för att försöka få till lösningar, säger Clijsters.

KLIPP: Hon fick bryta matchen – pga den dåliga luften

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet